Oulun yliopiston tutkimusryhmä palkittiin aggressiivisen eturauhassyövän geneettisen syntymekanismin selvittämisestä

23.09.2019 14:37 - Marja Ollakka

Minervasäätiön Medix-palkinto biolääketieteen perustutkimuksessa on tänä vuonna myönnetty Oulun yliopiston tutkimusryhmälle, jota johtaa syöpämolekyylilääketieteen professori Gong-Hong Wei.

Palkitussa tutkimuksessa on selvitetty syntymekanismi aggressiivisen eturauhassyövän leviämiselle ja löydetty leviämiseen vaikuttavia uusia geenejä. Tutkimus avaa mahdollisuuksia aggressiivisen eturauhassyövän riskin arviointiin ja kliinisiin hoitoihin.

Eri ihmisillä on pieniä vaihteluita geneettisessä perimässään. Aikaisemmissa tutkimuksissa on onnistuttu löytämään geenimuutos, joka altistaa eturauhassyövän aggressiiviselle leviämiselle. Jos miehellä on tämä geenimuutos, hänellä on suuri alttius sairastua aggressiiviseen eturauhassyöpään.

Tutkimustuloksia ei vielä pystytä hyödyntämään potilastyössä, mutta Wei arvioi, että se tulee olemaan mahdollista lähivuosina.

Minervasäätiön Medix-palkinto myönnetään vuosittain erinomaisesta suomalaisesta tieteellisestä tutkimuksesta, joka on julkaistu yhdessä artikkelissa edellisen vuoden aikana. Gong-Hong Wein ryhmän tutkimus on julkaistu Cell-lehdessä.

Kilpailut

Uusimmat