Fortumin Montan vesivoimalaitoksen peruskorjaus jatkuu

29.04.2019 08:53 - Marja Ollakka

Oulujoen varrella sijaitsevan Montan vesivoimalaitoksen 2-koneisto peruskorjataan tänä kesänä.

Koneisto pysäytetään korjausta varten 6.5.2019 ja se on tarkoitus palauttaa sähköntuotantoon syyskuun lopulla. Montan voimalaitoksen 1- ja 3-koneistot peruskorjattiin vuosina 2010-2011.

Nyt alkava 2-koneiston peruskorjaus on tällä kertaa viimeinen vuonna 1957 käyttöönotetussa Montan vesivoimalaitoksessa. Peruskorjauksessa uusitaan koneiston turbiini, generaattori, sekä sähkö- ja automaatiojärjestelmät. Peruskorjauksen kustannusarvio on noin 8,2 miljoonaa euroa ja sen työllisyysvaikutus on noin 20 henkilötyövuotta.

2-koneiston peruskorjauksen myötä voimalaitoksen teho nousee nykyisestä 47 megawatista 49 megawattiin. Uudistus lisää voimalaitoksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja luotettavuutta. Öljypäästöjen ja tulipalojen riski laitoksella pienenee samalla kun työturvallisuus ja käyttövalmius paranevat.

Montan voimalaitoksen 2-koneiston pysäyttäminen ei aiheuta ympäristöhaittoja. Seisokin aikana Montan juoksutukset ovat jonkin verran normaalia pienemmät. Säännöstelytilanteessa Montan juoksutukset suoritetaan tarvittaessa tulvaluukkujen kautta Muhoslampeen.

Montan peruskorjaushanke on osa Fortumin vesivoimalaitosten pitkän tähtäimen perusparannusohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä hiilidioksidipäästöttömän vesivoiman tuotantokapasiteettia, parantaa laitoksen turvallisuutta ja turvata sen hyvä käytettävyys.

Lue myös: Raaheen aukeaa elokuussa uusi musiikkipainotteinen päiväkoti

Kilpailut

Uusimmat