Finnwatch: Oululaisen Wheslynin ja helsinkiläisen Vallilan alihankkijoiden tehtailla Intiassa työntekijöille ei makseta lain mukaisia palkkoja

04.04.2019 10:56 - Jussi Häkkilä

Finnwatchin tekemän selvityksen mukaan oululaisen Wheslynin ja helsinkiläisen Vallilan alihankkijoiden tehtailla Intiassa työntekijöille ei makseta lain mukaisia palkkoja.

Finnwatchin tekemän selvityksen mukaan oululaisen Wheslynin ja helsinkiläisen Vallilan alihankkijoiden tehtailla Intiassa työntekijöille ei makseta lain mukaisia palkkoja. Lisäksi  sisustusnahkatuotteita tehdään epämääräisissä työpajoissa. Paitsi että työpajoissa työskentelevät saavat elämiseen riittämätöntä palkkaa, heille ei makseta eläkemaksuja. Myöskään ylityökorvauksia ja vuosilomia ei tunneta, eikä työntekijöillä ole mahdollisuutta järjestäytyä. Vallilalle tekstiilejä tuottava tehdas on vastuullisuusauditoitu, mutta se kieltäytyy maksamasta työntekijöille laissa määrättyjä minimipalkkoja. Finnwatchin tutkija Anu Kultalahden mukaan Balmuirin sisustusnahkatuotteita Intiassa tekevät työntekijät raportoivat haastatteluissa erittäin alhaisia, jopa alle kolmen euron päiväpalkkoja. Tällaisella palkalla työntekijä ei tule toimeen edes Intiassa.

Finnwatchin kanssa käydyn vuoropuhelun myötä Wheslyn Group on kuitenkin luvannut lisätä panostuksia vastuullisuusvalvontaan. Tutkimusprosessin aikana myös Vallila teki päätöksen liittyä vastuullisuusverkosto Amfori BSCI:n jäseneksi. Finnwatch kiittää sekä Wheslyn Groupia että Vallilaa avoimuudesta tutkimuksen teon aikana.

Finnwatchin tänään julkaistu raportti esittelee suomalaisyritysten alihankintaketjuihin Intiassa tehdyn laajan tutkimuksen tulokset. Finnwatch on yhdessä paikallisen kumppaninsa Cividepin kanssa haastatellut yhteensä 50 työntekijää. Selvitys on osa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla tuettua kehitysyhteistyöhanketta Intiassa. Hanketta tukee myös Palkansaajasäätiö.

Kilpailut

Uusimmat