Kuva: Pixabay

Sahatavaran markkinatilanne on heikentynyt -puun ostajien varastot kasvaneet

15.11.2018 11:15 - Jussi Häkkilä

Puukauppa jatkui viime kuussakin vilkkaana.

Puukauppa jatkui viime kuussakin vilkkaana. Tammi-lokakuussa Pohjois-Suomen ostomäärä oli lähes neljänneksen edellisvuotta suurempi, yhteensä 6 689 000 kuutiometriä. Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuoden puukauppa, 3 395 000 kuutiota, on 19 prosenttia edellisvuotta edellä. Myös Kainuussa kauppa jatkuu, osittain viime talven lumituhojen avittamana, ennätystahtia. Ostomäärä oli Kainuussa 1 995 000 kuutiota. Lapissakin puukauppa on kirinyt hiljaisemman talven jälkeen kymmenen prosenttia viime vuoden ohi 1 289 000:een kuutiometriin.

Sahatavarakaupassa lähiajan markkinanäkymä ja toimialan kannattavuustilanne sen sijaan on selvästi aikaisempaa heikompi. Notkahdus jäänee kuitenkin tilapäiseksi, sillä pidemmän aikavälin kysyntäarviot sahatavaralle ennakoivat voimakasta kasvua. Lisäksi valmiin sahatavaran varastot ovat tällä hetkellä alhaiset.

Pellervon taloustutkimus ja Luonnonvarakeskus ennustavat, että kotimaisen puun kysyntä säilyy tämän vuoden voimakkaan kasvun jälkeen vilkkaana myös ensi vuonna.

Metsänhoitoyhdistysten arvion mukaan kaikille puutavaralajeille, sekä tukille että kuidulle, on kokonaisuudessaan edelleen melko hyvin kysyntää. Vilkkaimman kysynnän vaihe kuluvan vuoden puukaupassa näyttää kuitenkin olevan ohi. Puumarkkinatilanne tosin vaihtelee alueiden välillä paljon.

Lue myös: Männyn metsikkösiemenkeruu käynnistyy Pohjois-Suomessa

Kilpailut

Uusimmat