Kuva: Jussi Häkkilä

Oulu selvitti maksuttoman varhaiskasvatuksen toteutuksen kustannukset

17.10.2018 13:27 - Jussi Häkkilä

Oulun kaupunki on selvittänyt tänä syksynä maksuttoman varhaiskasvatuksen toteutuksen kokonaisvaikutuksia.

Oulun kaupunki on selvittänyt tänä syksynä maksuttoman varhaiskasvatuksen toteutuksen kokonaisvaikutuksia. Kyselyn perusteella huoltajat eivät näe maksuttomuutta välttämättömänä. Mikäli maksuttomuus toteutettaisiin niin, että varhaiskasvatusoikeus olisi rajattu 20:een tuntiin viikossa kotona olevilta, se maksaisi Oulun kaupungille noin 16 miljoonaa euroa vuodessa enemmän kuin nykyään. Jos kaikki lapset saisivat käydä kokopäivähoidossa ilman rajausta, kustannukset olisivat 24 miljoonaa euroa nykyistä suuremmat. Vastaajien enemmistö on valmis maksamaan ja katsoo, että kohtuulliset maksut soveltuvat varhaiskasvatukseen.
Toisaalta maksuttomuuden myötä lapsiperheiden käyttöön vapautuisi noin 18 miljoonaa euroa. Tämä toimisi alueellisena piristysruiskeena, ja uusia työpaikkoja voisi syntyä mm. palveluammatteihin ja päiväkoteihin. Selvityksen mukaan kolme neljästä kyselyyn vastanneesta katsoi, että subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen on hyvä tehdä.

Oulussa noin 800 lasta käyttää 20:n tunnin varhaiskasvatusoikeutta. Oulu on mukana viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa ensi vuoden heinäkuun loppuun saakka.

Lue myös: Oulun kaupunki mukaan 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Kilpailut

Uusimmat