Marjatuotteiden vienti kasvaa – ongelmaksi voi tulla raaka-aineen saanti

06.03.2018 12:40 - Kati Jurkko

Metsämarjojen vienti on kaksinkertaistunut 2000-luvulla

Suomesta vietiin metsämarjoja ulkomaille pakastettuina ja tuoreina yli 11 miljoonaa kiloa vuonna 2017. Viennin arvo oli runsaat 23,9 miljoonaa euroa. Metsämarjojen vientimäärä on 2000-luvulla yli kaksinkertaistunut. Viennin kasvun ohella myös kotimaan teollisuus ja kauppa ovat lisänneet marjatuotteiden valmistusta ja myyntiä.

Puolukkaa ja pienessä määrin muita luonnonmarjoja kuin mustikkaa, vietiin jäädytettynä vajaa 8,7 miljoonaa kiloa. Se on arvoltaan runsaat 17 miljoonaa euroa. Viennin kohdemaista Ruotsi pitää ykkössijaa, seuraavina Saksa ja Itävalta.

Mustikan vienti pakasteena ja tuoreena on vähentynyt, koska sitä viedään entistä enemmän pidemmälle jalostettuina marjatuotteina. Jäädytettyä mustikkaa vietiin lähes 2,5 miljoonaa kiloa, 6,4 miljoonan euron arvosta. Tärkein viennin kohdemaa on Kiina. Sinne mustikasta päätyi 1,2 miljoonaa kiloa. Ruotsiin mustikkaa vietiin lähes miljoona kiloa.

Jalostettujen marjatuotteiden vienti kasvaa edelleen

Suomessa marjayritykset ovat pyrkineet tuotteiden jalostusarvon kasvattamiseen. Pidemmälle jalostettujen marjatuotteiden viennin arvo on 2000-luvulla moninkertaistunut ja on runsaat 10 miljoonaa euroa. Marjatuotteiden viennin kokonaisarvo oli viime vuonna siten runsaat 34 miljoonaa euroa.

Jalostettujen marjatuotteiden viennin kasvattamisessa on ongelmia, koska raaka-ainetta eli marjoja ei saada riittävästi tuotteiden valmistukseen.

Kilpailut

Uusimmat