Kuva: Pixabay

Kunta-alalle työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto

06.02.2018 08:32 - Jussi Häkkilä

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn liittohallitus päätti eilisessä kokouksessaan julistaa kunta-alalle työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tästä aamusta alkaen.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn liittohallitus päätti eilisessä kokouksessaan julistaa kunta-alalle työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tästä aamusta alkaen. Kuntasektorin neuvottelut keskeytyivät sunnuntaina iltapäivällä riitaan lomarahaleikkausten kompensoinnista. Kun virka- ja työehtosopimukset kunta-alalla ja kirkon sektorilla päättyivät viime kuun lopussa, vallitsee työpaikoilla tällä hetkellä ns. sopimukseton tila, jolloin työtaistelutoimet ovat mahdollisia. Sen voimassa ollessa jytyläisten työt jatkuvat suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta he eivät tee ylityötä eivätkä vaihda vuoroja. Muuten työntekijät hoitavat normaalisti työvuorojaan. Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.
Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite varautuu turvaamaan asiakkaiden hoidon myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana. Etusijalle asetetaan kiireelliset tehtävät kuten ensihoito, päivystys, tehohoito ja kiireelliset leikkaukset sekä kotihoito, hoitokodit, hoivayksiköt ja osastotoiminta. Lisätyövoimaa saadaan Soiten Resurssikeskuksen työvoimajärjestelmästä ja tarvittaessa varaudutaan ulkopuoliseen työvoimaan. 
Kiireettömiä tehtäviä voidaan joutua siirtämään myöhempään ajankohtaan, jotta välitön hoito sitä tarvitseville voidaan taata.

Lue myös: Ammattiliitojen mielenilmauksella ei merkittäviä vaikutuksia Oulun kaupungin palvelutuotantoon

Kilpailut

Uusimmat