Kuva: Pohjois-Pohjanmaan liitto/PVO Vesivoima/Metsähallitus

Kalatalousviranomainen hakee muutosta Iijoen vesivoimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin

27.10.2017 10:31 - Jussi Häkkilä

Lapin ELY-keskus on jättänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon hakemuksen Iijoen Raasakan, Maalismaan, Kierikin, Pahkakosken ja Haapakosken voimalaitosten kalatalousvelvoitteiden muuttamiseksi

Lapin ELY-keskus on jättänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon hakemuksen Iijoen Raasakan, Maalismaan, Kierikin, Pahkakosken ja Haapakosken voimalaitosten kalatalousvelvoitteiden muuttamiseksi. Voimalaitokset omistaa PVO-Vesivoima. ELY-keskus esittää, että velvoitteet muutetaan vastaamaan nykytietämyksen mukaista voimalaitosten rakentamisen seurauksena syntynyttä kalaston hoidon tarvetta.

Tavoitteena on kalateiden avulla palauttaa lohen ja meritaimenen luontainen lisääntyminen Iijoen vesistön rakentamattomalla osalla oleville lisääntymis- ja poikastuotantoalueille.

Uusi velvoite sisältäisi lohen, meritaimenen ja siian istutuksia merialueelle sekä nousevien nahkiaisten ylisiirron jokeen. Myös jokialueella istutukset jatkuisivat, ja istukaslajeina käytettäisiin kirjolohta ja meritaimenta.

Hakemus perustuu vesilain mukaisesti olosuhteiden olennaiseen muuttumiseen siitä, kun voimalaitosten nykyiset kalatalousvelvoitteet asetettiin. Merkittävin muutos on ollut kalakantojen tuottoa ja niiden hoitoa sekä luonnon monimuotoisuutta koskevan tiedon lisääntyminen.

Iijoella valtio on osoittanut kaksi miljoonaa euroa kalaston hoitotoimenpiteiden toteuttamiseen, mm. Raasakan kalatien rakentamiseen.

Lue myös: Lohenpoikaset seurannassa Iijoella

Kilpailut

Uusimmat