Kuva: Arctic council

Oulu jälleen arktisten asioiden keskipisteenä

23.10.2017 17:46 - Mika Kuki

Tiistaina alkavaan kokoukseen odotetaan toistasataa osallistujaa kahdeksasta arktisesta maasta, kuudesta alkuperäiskansojen järjestöistä sekä kymmenistä tarkkailijavaltioista ja -järjestöistä.

Oulussa pidetään kuluvalla viikolla, eli 24.-26. lokakuuta, ensimmäinen Arktisen neuvoston virkamiestason kokous, Suomen puheenjohtajakauden aikana. Suomi on neuvoston puheenjohtajamaa 2017-2019.

Ulkoministeriön isännöimään ja Oulun kaupungin avulla järjestämään kokoukseen odotetaan toistasataa osallistujaa kahdeksasta arktisesta maasta, kuudesta alkuperäiskansojen järjestöistä sekä kymmenistä tarkkailijavaltioista ja -järjestöistä. Oulun kaupunki on vakiinnuttanut paikkansa merkittävien kansainvälisten kokousten järjestäjänä. Esimerkiksi viime kesänä Oulu isännöi neljää erillistä EU:n korkeantason kokousta, joista kaksi käsitteli nimenomaan arktisia asioita.

- Oulun kaupunki ja Oulun seutu, on ollut ja haluaa jatkossakin olla, aktiivinen toimija arktisessa yhteistyössä. Uskon, että seudun toimijoilla on paljon annettavaa yhteistyöhön elämän eri alueilla, sanoo kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Ensi vuoden syyskuussa Oulussa järjestetään lisäksi laaja Arktisten yliopistojen verkoston konferenssi.

Nyt pidettävän kokouksen esityslistalla on muun muassa ilmastonmuutoksen, ympäristönsuojeluun, meteorologiseen yhteistyöhön, koulutukseen ja kestävään kehitykseen liittyviä aiheita.

Neuvosto keskustelee myös viime toukokuussa allekirjoitetun arktisen tiedeyhteistyösopimuksen toteuttamisesta.

Virkamieskomitean puheenjohtaja on suurlähettiläs Aleksi Härkönen ulkoministeriöstä.

Suomen puheenjohtajakausi päättyy Rovaniemellä toukokuussa 2019 pidettävään ulkoministerikokoukseen.

Kilpailut

Uusimmat