Kuva: Panthermedia

Siirrettävät nopeusnäyttötaulut muistuttavat ajonopeuden hillinnästä

08.08.2017 10:27 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen siirrettävät nopeusnäyttötaulut ovat kiertäneet Oulun seudun maanteillä jo kolme vuotta.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen siirrettävät nopeusnäyttötaulut ovat kiertäneet Oulun seudun maanteillä jo kolme vuotta. Viimeisen vuoden aikana ELY-keskuksen toimesta tehdyissä mittauksissa yli puolet näytön ohittaneista ajoneuvoista ylitti kohteen nopeusrajoituksen. Noin joka kahdeksannessa mittauskohteessa autoilijoiden keskinopeus ylitti nopeusrajoituksen enemmän kuin kuusi kilometriä tunnissa. Kaikki kohteet olivat 40:n ja 50:n kilometrin tuntinopeusrajoitusalueilla ja puolet kohteista oli valittu lähellä sijaitsevan koulun vuoksi. 96:ssa prosentissa kohteista näyttö vaikutti ajonopeuksiin laskevasti.  Keskimäärin nopeusnäyttö laski ajonopeuksia noin kolme kilometriä tunnissa.

Nopeusnäyttötaulujen tarkoituksena on antaa palautetta autoilijoille heidän ajonopeuksistaan. Näyttö ei tallenna mitään yksilöivää tai kuvatietoa autoilijoista. Myös ne suuremmat ylinopeudet, joita taulu ei näytä, tallentuvat tutkimuskäyttöä varten.
Näytöt ovat kiertäneet lukukausien aikana pääosin alakoulujen läheisyydessä ja taajamissa muistuttamassa autoilijoita ajonopeuksien hillinnästä. Useimmissa kohteissa näyttö on käynyt noin viikon ajan. Lisäksi muutamilla Oulun seudun kunnilla on omia nopeusnäyttötauluja, jotka kiertävät pääosin katuverkolla.

Kilpailut

Uusimmat