Oulun yliopistossa kehitetään öljy- ja metallipäästöjen monitorointia ja hallintaa

04.07.2017 11:57 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopistossa on meneillään tutkimushanke, jossa kehitetään öljyn ja metallien jatkuvatoimista mittausmenetelmää ja mallinnetaan satama-alueiden öljypäästöjen leviämistä.

Oulun yliopistossa on meneillään tutkimushanke, jossa kehitetään öljyn ja metallien jatkuvatoimista mittausmenetelmää ja mallinnetaan satama-alueiden öljypäästöjen leviämistä. Hankkeessa selvitetään, kuinka öljy leviää erilaisissa olosuhteissa ja kuinka jäätä voitaisiin hyödyntää pohjoisten satama-alueiden öljyntorjunnassa. Mallinnuksen perusteella on havaittu, että sohjo imee öljyä itseensä ja hidastaa öljyn leviämistä verrattuna avoimessa meressä tai kiinteän jään alla tapahtuvaan öljyn leviämiseen. Kiinteä jää puolestaan voi toimia esteenä öljyn leviämiselle, jos jää on tarpeeksi paksua.

Raskasmetallien mittaamiseen on hankkeen aikana suunniteltu ja rakennettu kenttäkelpoinen laitteisto. Mittaustulokset voidaan lähettää reaaliaikaisesti palvelimelle ja mahdollisiin pitoisuuksien nousuihin voidaan reagoida nopeasti. Mittausjärjestelmää on testattu kenttäkokeilla kaivosteollisuudessa ja laitteen on havaittu toimivan hyvin haastavissa arktisissa olosuhteissa

Parhaillaan hankkeessa arvioidaan kehitettyjen mittausmenetelmien taloudellista, ympäristöllistä ja sosiaalista kestävyyttä.

Kilpailut

Uusimmat