Kujalan tilan karja hoitaa perinnemaisemaa

14.06.2017 15:11 - Mika Kuki

Luonnonlaiduntilalla on töissä palkattuna kaksi työntekijää. Lihapuolen hoitavat puolestaan tilan isäntä Timo Ranta ja vaimonsa Sanna.

Pooki Tekee Kesän -kiertueella Pookin toimittajat pysähtyvät kuuntelijoiden kutsumana grillaamaan heidän luokseen juhannukseen asti aina perjantaisin. Grillissä tirisee kiertueella mukana olevan Kujalan tilan tuotteet. Aloitimme kiertueen 1. kesäkuuta tehden suoraa lähetystä Hailuodosta, suoraan Kujalan Tilan lähiruoan alkulähteiltä yhdessä tilan isännän Timo Rannan kanssa.

Kujalan tilan suoramyynti aloitettiin 90-luvulla Hailuodon siikamarkkinoilla. Myynnissä oli ensi alkuun ohra-kauraryynejä ja kaurahiutaleilta. Hailuodon rantalaitumilla kasvatetun lihan suoramyynti aloitettiin syksyllä 2013 samoin siikamarkkinoilla. Lihan käsittelylle saneerattiin tilat entiseen vasikkajuottamon maitohuoneeseen.

Ritvan Herkun kuuluisat Löökikastikkeet tulivat Kujalan tilalle kesällä 2014. Kastikkeiden valmistus siirtyi Kujalan tilan elintarviketiloihin ja Löökikastikkeiden äiti Ritva Heiskari opetti niiden teon kädestä pitäen Kujalan isännälle ja emännälle.

Tilan emolehmät laiduntavat kesäisin Hailuodon rannoilla Kutukarilla ja Tömppä-Isomatalan alueella. Lampaat laiduntavat Pöllännokalla omassa aitauksessaan. Laidunmaat ovat vanhoja merenrantaniittyjä, joita on laidunnettu ammoisista ajoista saakka. Perinnemaiseman hoito on tärkeä osa tilan toimintaa.

Marja on loihtinut Kujalan Tilan verkkosivuille oman tortillareseptinsä. Löydät sen TÄÄLTÄ.

Kilpailut

Uusimmat