Kuva: Lasse Lecklin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentänyt kykyä mitata ja ennustaa nopean arktisen ilmastonmuutoksen vaikutuksia maailmanlaajuisesti

24.01.2024 09:40 - Ari Kettukangas

Arktisen alueen ilmastonmuutoksen seuranta on vaikeuksissa, koska Venäjältä ei saada tietoja. Tieto perustuu Nature Climate Change -tiedelehdessä julkaistuun uuteen tutkimukseen, jossa kansainväliset tutkijat esittävät huolensa siitä, että mahdollisuudet neuvoa paikallisia ja kansainvälisiä yhteisöjä heikkenevät.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt kykyä mitata ja ennustaa nopean arktisen ilmastonmuutoksen vaikutuksia maailmanlaajuisesti. Lähellä Venäjän rajaa oleva Oulanka on yksi itäisimmistä mittauspaikoista.  Arktisen alueen ilmastonmuutoksen seuranta on vaikeuksissa, koska Venäjältä ei saada tietoja. Tieto perustuu Nature Climate Change -tiedelehdessä julkaistuun uuteen tutkimukseen, jossa kansainväliset tutkijat esittävät huolensa siitä, että mahdollisuudet neuvoa paikallisia ja kansainvälisiä yhteisöjä heikkenevät. Vaikka useita arktisen ilmastonmuutoksen keskeisiä tunnuslukuja voidaan arvioida kaukokartoituksella esimerkiksi satelliiteilla, suuri osa tietämyksestä perustuu maastossa tehtäviin mittauksiin. Venäjän tutkimusasemien tietojen menetys edustaa puolta arktisen ja sub-arktisen alueen maapinta-alasta ja vaikeuttaa vakavasti kykyä kuvata koko alueen olosuhteita.

Lue myös: Naalinpentuja syntyi edellisvuotta vähemmän -Suomen tulos kuitenkin historiallinen

Kilpailut

Uusimmat