Kuva: Mikko Törmänen

Käsivarressa retkeilyn suosio kasvanut: Mallan ja Saanan paikoitusalueita laajennetaan parhaillaan Kilpisjärvellä

28.10.2022 08:26 - Minna Kuosmanen

Metsähallituksen Luontopalvelut laajentaa Kilpisjärvellä sijaitsevien Mallan kansallispuiston ja Saanatunturin reittien aloituspisteen paikoitusalueita. Työt ovat käynnistyneet lokakuun puolivälissä. Myös Kilpisjärven luontokeskuksen paikoitusaluetta laajennetaan.

Paikoitusalueiden laajennustyöt tehdään myöhään syksyllä, jotta työstä aiheutuisi mahdollisimman vähän häiriötä retkeilijöille ja muille alueella liikkuville tai liikenteelle.

Mallan ja Saanan paikoitusalueelle mahtuu laajennuksen valmistuttua entisen 40 auton sijaan 100 henkilö- tai pakettiautoa. Saanan suosittu uusi reitti Saanatunturin laelle, Saanan ympäri sekä Saanan luontopolulle lähtee myös Mallan pysäköintialueen kohdalta tien toiselta puolen.

Uudistuksen jälkeen Kilpisjärven luontokeskuksen paikoitusalueella voi parkkeerata 117 autoa entisen 73 sijaan. Kilpisjärven luontokeskuksen parkkipaikka toimii myös läheiselle Tsahkaljärvelle sekä Haltille ja Kalottireitille suuntaavien retkeilijöiden lähtöpaikkana.

Vuonna 2021 Kilpisjärvi-Käsivarsi-alueella maastossa oli 131 000 kävijää, mikä on 45 000 enemmän kuin vuonna 2018.

Kilpisjärven parkkipaikat rakennetaan Eduskunnan päättämän lisätalousarvion investointirahoituksella.  Urakoitsijaksi on valittu Napapiirin Kuljetus Oy.

Luontokeskuksen kohdalle tien varteen asennetaan uusi opastetaulu asiakkaita ohjaamaan. Myös luontokeskukselle on valmistunut uusi valaistu kävelytie. Mallan luonnonpuiston lähtöpaikalle asennetaan myös uudet opasteet.

Kilpailut

Uusimmat