Kuva: Ari Kettukangas

Lämpöaalto sulattaa Lapin alueen lumet nopeasti – tulvaennätyksiä voi rikkoontua

22.05.2020 17:31 - Marja Ollakka

Lappiin saapunut lämpöaalto käynnisti lumen voimakkaan sulamisen. Virtaamat ovat sen seurauksena lähdössä nopeaan nousuun ja tulvahuiput ajoittuvat kesäkuun alkuun tai mahdollisesti jo ensi viikon lopulle. Tulvista koko Lapin alueella näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot ja jopa aiemmat ennätykset voivat rikkoontua. Suurten lumimäärien aiheuttama riski suurtulvalle on toteutumassa.

Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä touko-kesäkuun vaihteessa vahinkorajan yläpuolelle 70 - 80 % todennäköisyydellä ja myös mahdollisuus vuoden 2005 ennätystulvan ylittymiseen on olemassa. Myös Rovaniemellä tulvahuippu ajoittuu ennusteen mukaan touko-kesäkuun vaihteeseen, todennäköisesti muutamaa päivää Kittilän huippua myöhäisemmäksi. Tulvavahinkoraja ylittyy noin 80 % todennäköisyydellä ja on myös suuri mahdollisuus, että Kemijoen virtaama nousee suuremmaksi kuin havaintohistorian tähän saakka suurimmissa vuosien 1973 ja 1993 tulvissa.

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin vasta kesäkuun 5. päivän jälkeen ja virtaamien ennustetaan kasvavan lähelle vuonna 1968 mitattua ennätystä. Näillä näkymin joen vedenpinta Torniossa jää korotettujen tulvapenkereiden alapuolelle, mutta Pellossa on varsin todennäköistä, että vahinkoraja ylittyy.

Poikkeuksellisen suuret tulvat ja sen myötä tavanomaista suuremmat vedenvirtausnopeudet edellyttävät vesistöalueilla olevilta ihmisiltä omatoimista varautumista.  Erityisesti ranta-alueilla ja alueilla, joille vesi voi suuressa tulvassa levitä, tulee huolehtia laitureiden, veneiden ja kaikkien muidenkin rakenteiden turvallisesta kiinnityksestä ja suojaamisesta. Poikkeuksellisen suuri tulva nostaa vettä monille paikallis- ja kantateille. Mikäli aiemmat tulvaennätykset ylittyvät, saattavat tulvat aiheuttaa vahinkoja kohteissa, joilla tulvavahinkojen riskiä ei ole aiemmin todettu.

Lue myös: Hornetit ilmoittivat teknisistä ongelmista Rovaniemellä -laskeutuminen sujui ongelmitta

Kilpailut

Uusimmat