Kuva: Luonnonvarakeskus

Tornion- ja Simojokien lohikesä alkanut kohtalaisen hyvin

05.07.2019 11:13 - Jussi Häkkilä

Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia kudulle Luonnonvarakeskuksen mukaan runsaammin kuin kahtena edellisenä vuonna.

Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia kudulle Luonnonvarakeskuksen mukaan runsaammin kuin kahtena edellisenä vuonna. Simojoelle näyttäisi tulevan hyvä lohivuosi, Tornionjoen tilanne selviää lähiaikoina.
Lohen nousurytmissä jokiin on vuosittain huomattavaa vaihtelua. Tänä vuonna kutuvaelluksen alku oli Tornionjoella ja Simojoella lupaava, ensimmäiset lohet havaittiin kaikuluotausseurannassa jo toukokuun puolivälissä.
Varhaisen alun jälkeen lohimäärät eivät ole runsastuneet Tornionjoella yhtä nopeasti kuin parhaina vuosina. Simojoen lohennoususta näyttää tulevan seurantahistorian toiseksi paras. Tämän viikon keskiviikkoon mennessä nousulohia oli havaittu Tornionjoella 31 821 ja Simojoella 2 386. Lohen kutuvaellus Pohjanlahteen laskeviin jokiin jatkuu ainakin elokuulle asti, minkä vuoksi lopulliset lohimäärät selviävät vasta kesän jälkeen.
Tornionjoella ja sen edustan merikalastuksessa on myös havaittu huonokuntoisia ja kuolleita lohia. Ammattikalastajat ovat saaneet alkukesän aikana suhteellisen hyviä lohisaaliita. Suomessa Pohjanlahden lohikiintiöstä oli kalastettu viime kuun loppuun mennessä noin 60 prosenttia eli 15 600 lohta.

Lue myös: Kesän lohiseuranta Tornion- ja Simojoessa käynnistymässä

Kilpailut

Uusimmat