Kuva: Fotolia

Lemmikkieläinten maahantuonnin tehovalvonta Torniossa paljasti huomattavia puutteita

14.06.2019 15:15 - Marja Ollakka

Lemmikkieläinten maahantuonnin tehovalvonnassa Torniossa paljastui huomattavia puutteita.

Lapin aluehallintovirasto valvoi tehostetusti lemmikkieläinten maahantuontia Tornion tullissa keskiviikkona 12.6.2019. Pistokoevalvonta toteutettiin läänineläinlääkäreiden, tullin ja Meri-Lapin kunnaneläinlääkäreiden yhteistyönä. Tarkoituksena oli tarkastaa Ruotsista Suomeen matkaavien lemmikkien maahantuloedellytyksiä sekä lisätä lemmikkien kanssa matkustavien ihmisten tietoisuutta tuontivaatimuksista sekä tautiriskeistä. Valvonnasta ei tiedotettu etukäteen.

Valvonnassa tarkastettiin yhteensä kymmenen koiraa ja yksi kissa. Vain kissalla ja yhdellä koiralla olivat asiat kunnossa. Yhdeksällä koiralla oli puutteita loislääkityksessä tai asiakirjoissa. Kaksi koiraa käännytettiin takaisin Ruotsiin. Viidelle koiralle annettiin tarkastuksen yhteydessä ekinokokkiloislääkitys ja kahdelta suomalaiselta koiralta puuttui passi, joten sen kopio tulee toimittaa aluehallintovirastoon.

Lemmikkien liikkuvuus yli rajojen on kasvanut jatkuvasti ja samalla lisääntyvät tautiriskit. Lemmikeillä tulee olla lainsäädännön mukaiset rokotukset ja lääkitykset voimassa aina, kun ne matkustavat EU:n alueella. Lemmikkien maahantuonti ilman vaadittuja rokotuksia ja lääkitystä tarkoittaa, että ne voivat lisätä raivotaudin tai ekinokokkiloisien leviämisriskiä Suomeen.

Lue myös: Haukiputaan poliisivankilassa havaittu vakavia puutteita

Kilpailut

Uusimmat