Kuva: Timo Hampinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjanmaalla varaudutaan jo kevättulviin

23.03.2018 12:51 - Jussi Häkkilä

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tekojärvillä ja säännöstellyillä luonnonjärvillä tehdään tänä keväänä keskimääräistä suurempi kevätalennus.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tekojärvillä ja säännöstellyillä luonnonjärvillä tehdään tänä keväänä keskimääräistä suurempi kevätalennus. Taso, jolle järvien pinnat lasketaan, määräytyy säännöstelyluvan, lumen määrän ja ennustetun tulvatilanteen mukaan. Etenkin tekojärviin pyritään tänä keväänä saamaan mahdollisimman paljon varastointitilavuutta kevään tulvahuipun leikkaamiseksi. 

Kuluvan talven aikana on Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on satanut enemmän lunta kuin useina aikaisempina vuosina. Lumen vesiarvot ovat nyt hieman yli ajankohdan keskiarvon ja lunta on todennäköisesti tulossa vielä lisää. Kevään tulvatilanne riippuu oleellisesti lähiviikkojen säästä. Tämänhetkisten sääennusteiden mukaan pakkaset jatkuvat ensi kuun alkupuolelle saakka. Sulamisen siirtyminen pitkälle kevääseen lisää tulvariskiä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tekemien mittausten perusteella jokien jäiden paksuudet ovat pääosin keskimääräisellä tasolla, noin 40-50 senttiä. Mittaukset uusitaan vielä pääsiäisen jälkeen, jolloin lopullisesti päätetään myös mahdollisista jääsahauksista.

Lue myös: Pohjanmaan joilla varaudutaan hyydetulviin

Kilpailut

Uusimmat