Kuva: Fotolia

Lappi17-valmiusharjoituksessa väestö saatiin evakuoitua, eläinten kohdalla ongelmia

19.05.2017 10:55 - Jussi Häkkilä

Lapin maakunnan yhteinen valmiusharjoitus Lappi17 saatiin päätökseen eilen. Harjoituksessa testattiin, miten väestö ja tuotantoeläimet saadaan evakuoitua vuorokauden sisällä muualle Suomeen.

Lapin maakunnan yhteinen valmiusharjoitus Lappi17 saatiin päätökseen eilen. Kuntien, kuntayhtymien, pelastuslaitoksen ja alueen viranomaisten yhteisessä harjoituksessa testattiin, miten Inarin, Kemijärven, Pelkosenniemen, Posion, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen väestö ja tuotantoeläimet saadaan evakuoitua vuorokauden sisällä muualle Suomeen. Harjoituksen lopputuloksena voitiin todeta, että väestö saadaan siirrettyä evakuointialueelta pois ja laitoshoidossa olevien erityistarpeet pystytään huomioimaan. Sen sijaan alueen yli 12 000:n naudan, lampaan, hevosen ja vuohen poiskuljettaminen saattaa tuottaa ongelmia. Eläintensiirron kokonaisvastuu ei kuulu selkeästi millekään viranomaiselle. Myös ohjeistus kuljetuskaluston muuntamisesta eläinkuljetuksiin sopivaksi puuttuu.
Viranomaisten välillä havaittiin toimivalta- ja toimeenpanokysymyksiin liittyviä yksityiskohtia, joiden osalta toimintatapoja on syytä tarkistaa. Lisäksi palokunnilta puuttuu harvaanasutuilla alueilla lain edellyttämä kapasiteetti evakuointien toimeenpanemiseen.
Viranomaisten ja kuntien välisessä tiedonkulussa havaittiin myös hitautta ja osittaista päällekkäisyyttä.

Kilpailut

Uusimmat