Kuva: Shutterstock

Ruokavirasto määrää kaikki eläimet lopetettavaksi lintuinfluenssatartunnan saaneilta turkistarhoilta

13.09.2023 13:09 - Marja Ollakka

Ruokavirasto määrää kaikki ketut ja supikoirat lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta. Kaikki minkit on määrätty tartuntatarhoilta lopetettavaksi jo aiemmin. Lopetusten peruste on ihmisten terveyden suojaaminen.

Turkistarhoilta eristetyille lintuinfluenssaviruksille on tehty sekvensointitutkimuksia, joissa selvitetään viruksen perimää ja siinä tapahtuvia muutoksia. Sekvenssianalyysi tukee viitteitä siitä, että virukset ovat levinneet tarhoilla myös turkiseläimistä toisiin, eivät ainoastaan linnuista turkiseläimiin. Mitä pidempään virukset pääsevät kiertämään nisäkkäissä, sitä suurempi riski on muunnoksille, jotka voivat aiheuttaa tartuntoja myös ihmisille. Toistaiseksi huolestuttavia muunnoksia, jotka helpottavat viruksen siirtymistä nisäkkääseen, on todettu kuuden turkistarhan eläimistä eristettyjen virusten perimässä. Muunnoksia on löydetty niin minkeistä, ketuista kuin supikoirista. Tutkimukset turkistarhojen viruskannoista jatkuvat yhteistyössä EU:n lintuinfluenssan vertailulaboratorion kanssa.

Uudet Ruokaviraston lopetuspäätökset koskevat noin 115 000 eläintä, joista kettuja on 109 000 ja supikoiria 6 000. Tämän lisäksi Ruokavirasto on aiemmin määrännyt lopetettavaksi noin 135 000 eläintä, joista minkkejä on 50 000, kettuja 79 000 ja supikoiria 6 000. Lintuinfluenssatartunta on todettu toistaiseksi 26 pohjalaisella turkistarhalla. Näistä 11 tarhalta on tähän mennessä määrätty kaikki eläimet lopetettavaksi ja viideltä tarhalta osa eläimistä. Lisäksi 10 tarhalle ei ole vielä tehty lopetuspäätöksiä. Nyt kaikki näiden tarhojen jäljellä olevat eläimet määrätään lopetettavaksi.

Kilpailut

Uusimmat