Oulun talousarvio: Taloustilanne vakaa, mutta näkymä huolestuttaa -veroprosentit pysyvät ennallaan

05.10.2021 11:08 - Jussi Häkkilä

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalaa haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on julkistanut kaupungin ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman kahdelle seuraavalle vuodelle.
Talousarvion mukaan Oulun vuosikate on ensi vuonna noin 53 miljoonaa euroa ja alijäämä poistojen jälkeen noin 29 miljoonaa. Investointitaso on noin 148 miljoonaa euroa, ja lainamäärä kasvaa ensi vuonna noin 88:lla miljoonalla. Kokonaisvelkamäärä nousee 842:een miljoonaan euroon. Kaupunginjohtaja esittää, että kunnallisvero säilyy 20,5:ssä prosentissa. Myös kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan.

Rakentaminen jatkuu vahvana ja kaupunki pyrkii luomaan edellytykset monipuoliselle asunto- ja toimitilarakentamiselle. Asema-alueen kaavoitus etenee. Tavoitteena on saada asemakeskuksen ensimmäisen vaiheen asemakaava valmiiksi ensi vuonna. Raksilan ja asema-alueen suunnittelu ja kaavoitus etenee myös liikennesuunnittelun, monitoimiareenan sijoittumiseen liittyvän selvityksen ja kaupan keskusliikkeiden ja Oulun yliopiston keskustakampuksen hankesuunnittelun myötä. Väylävirasto on aloittanut Liminka-Oulu-kaksoisraiteen ratasuunnittelun Limingan eteläpuolelta Ouluun.

Myös Senaatin valmistelema pääpoliisiasema ja uusi vankila Ruskoon etenee. Asemakaava valmistuu ensi vuoden aikana ja poliisitalon rakentaminen alkaa näillä näkymin jo ensi vuonna. Vuoden 2025 asuntomessut järjestetään Oulussa ja messualueen kaavoitus Hartaanselälle on vauhdissa.

Kaupunginjohtajan mukaan Oulun talouden tilanne on vakaa, mutta tulevaisuuden näkymät huolestuttavat. Hyvinvointialueiden perustaminen vuoden 2023 alusta vaikuttaa talouteen voimakkaasti. Hyvinvointialueelle siirtyy valtaosa Oulun kaupunginkin kunnallisveron tuotosta ja toimintamenoista. Siirtymävaiheessa taloutta helpottavat hiukan aiemmilta vuosilta kertyneet tilittämättömät verotulot, mutta siirtymäajan jälkeen kuntien talous tulee olemaan edelleen ahtaalla.  

Lue myös: Oulun kulttuurisäätiö sai hallituksen - puheenjohtajaksi Risto Ruohonen

Kilpailut

Uusimmat