Uusimmat
Suosituimmat

Vänni juhlisti pyöreitä - Pookin lähetyksistä tuttu kellarirenki luottaa "mualämpöön" ja Nuffield traktorin voimaan Oulussa

16.03.2023 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamonttu kuokkii tällä kertaa Oulun kulmilla. Toimittaja nimittäin haki navigaattorilla paikallista kellarikerroksessa sijaitsevaa sähköliikettä ja masiina ohjasi hänet vahingossa Vännin kellariin :) Vierailu tosin sattui sopivasti, koska tämä Pookin iltaohjelmista tuttu kellarirenki juhlisti juuri pyöreitä. Tilan isäntä oli laittanut tapauksesta lehteen ilmoituksen - en juhli ja häipynyt samantien Kanariansaarille :) Kuopassaan asuva pehtoori luottaa "mualämpöön" ja hänellä on vuosien aikana pysynyt näpeissään monenlaistakin moottoria ja konetta. Esimerkkeinä mainittakoon kellaripolun aurauksessa apuna oleva Nuffield traktori ja riiuureissuilta peräisin oleva harvinainen Autoped mopedi 1950-luvulta. Seuraavana siis tutustutaan Vännin arkiaskareisiin ja pyöreiden juhlien tunnelmaan!

(kuva: Ari Kettukangas)

Toimittaja etsi navigaattorilla paikallista kellarikerroksessa sijaitsevaa sähköliikettä ja ihmetteli, kun myymälän pihassakin sai pahnostaa puolen metrin lumessa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Myymälä ei ollut vielä onneksi mennyt kiinni.

(kuva: Ari Kettukangas)

No nyt alkoikin olemaan kirjaimellisesti sähköinen ja jännittynyt tunnelma!

(kuva: Ari Kettukangas)

Sehän olikin tuttu Vänni! Toimittaja ei vaan meinannut heti tuntea häntä, kun kyseisellä rengillä oli työkalu kädessä :)

(kuva: Vänni)

Vänni. Pyöreitä täyttävä ja omien sanojensa mukaan henkisesti rikas ja rahallisesti köyhä renginretale. Pehtoori tietää syntyneensä 3. päivä maaliskuuta, mutta vuotta ei ole hänelle kukaan koskaan tarkemmin maininnut. Syntymähetkelläkin oli vain lappu pöydällä, että pottuja on kuopassa ja olutta jääkaapissa. Nyt hän siis tietää täyttävänsä pyöreitä, mutta ei tiedä itsekkään kuinka pyöreitä. Palkollinen toimii paikallisella tilalla renkinä ja isäntä on sijoittanut hänet asumaan kellariin. Palkaksi hän saa käydä aika-ajoin talon saunassa. Käsissä pysyy myös erilaisia tilan ja oman valikoiman koneita. Lisäksi Vänni korjasi aikoinaan autoja, mutta ne ei lähteneet enää sen jälkeen käyntiin :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Vänni on tullut tutuksi Pookin iltaohjelmien aktiivisena soittajana.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kuopasta löytyy vedet sisään ja ulos. Tilassa on "mualämpö" ja lisälaitteena sähkölämmitin. Isäntä tosin on kieltänyt nyt pörssisähkön aikana kyseisen lisälämmityksen. Kylmässä ei tosin lihakaan pilaannu ja päivänsankari näyttää ikäisekseen hyvin nuorekkaalle.

(kuva: Ari Kettukangas)

Täyttö ja tyhjennys hoituvat samalla käynnillä :)

(kuva: Vänni)

Vuodevaatteet olivat taas tuultumassa.

(kuva: Vänni)

Pyöreiden onnitteluja on tullut runsaasti. Isäntä puolestaan laittoi tapauksesta lehteen ilmoituksen - en juhli ja paineli matkoille Kanariansaarille :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Tarjoilua toimittajalle. Vänni tiesi allekirjoittaneen olevan laihdutuskuurilla ja varasi kaakun sijasta muuta herkuteltavaa :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Stihl moottorisaha.

(kuva: Vänni)

Isäntä oli käskenyt terottaa sahan ja laittaa sytöt kuntoon. Kellarin kosteudessa kastui tulppa ja matalassa majassa työkalun käynnistäminenkin oli hankalaa.

(kuva: Vänni)

Nuffield traktori. Tällä lainakamppeella Vänni aukaisee kellaripolun ja pikkuhommat hoituvat tarvittaessa myös lapiolla.

(kuva: Vänni)

Isännän lumilinko.

(kuva: Vänni)

Harvinainen Autoped mopedi 1950-luvulta. Pehmeällä penkillä oli mukava istua, mutta riiuureissuilla ei saanut ketään tarakalle. Mopo on lopulta jäänyt pölyyntymään talliin.

(kuva: Vänni)

Vänni kuuntelee Pookia vanhasta putkiradiosta. Eräänä päivänä Vänni laittoi uutisten aikana Nuffin käyntiin, isäntä juoksi heti ulos vihaisena nyrkki heiluen, palasi radion ääreen ja huudahti uutisankkurille: "Niin mitä olivat Enklantissa tehneet?" :)

(kuva: Vänni)

Vänni on kirjoittanut rakkaalleen kirjeita manuaalilaitteella. Tiedäthän sen!

(kuva: Vänni)

Vänni harrastaa ihmismielten välistä pyssylogiaa myös shakin parissa. Isännän kanssa ei kuulemma kannata pelata, koska se siirtelee vaan kuninkaita :)

(kuva: Vänni)

Vänni ja Multasormi -elokuva tulossa ensi-iltaan lähiaikoina! :)

(kuva: Vänni)

Koneita ne on ompelukoneetkin. Yhtään työkintasta ei kuulemma ole vielä tarvinnut paikata :)

(kuva: Vänni)

Tätäkö se tarkoitti, kun kyseinen renki sanoi olevan reilusti tuohta sukan varressa? :)

(kuva: Vänni)

Palkintoja Pookista.

(kuva: Maritta Pälsynaho)

Maakunnissa syntyi juuri viikolla sonni ja se oli nimetty pehtoorin mukaan :)

(kuva: Maritta Pälsynaho)

Ja tässä kadonnut kaksoisveli.

(kuva: Vänni)

Juttelun päätteeksi aurinko alkoi jo painumaan kokonaan mailleen.

(kuva: Vänni)

Ulkona oli pakkasta -20 astetta ja rengillä kellarissa paita tyynynä ja tuppivyö peittona.

(kuva: Vänni)

Vänni oli saanut lahjaksi matkasauvan, jossa on vakiovarusteena mm. valot, juomapiste ja pirrikello.

(kuva: Vänni)

Loppuyhteenveto: Vänni oli saanut lahjaksi myös näköisteoksen. Perunan idut kuulemma kuvastavat hyvin päivänsankarin harmaita hapsia ja luomus on tehty puhtaasti pottuilun vuoksi. Toimittaja vei pehtoorille puolestaan lahjaksi mm. lohisoppaa ja harvinaista herrojen herkkua kaviaaria. Vaan tiedättekö mikä siitä syntyi, kun tällä rengillä kaatui aikanaan kellarissa nurin täysinäinen sula voikirnu - suatto tulla rasvamonttu! :)

Lue myös: Pason Jari rengastaa lähiaikoina autotallinsa sinisen salamatytön - käyttöentisöinnissä Opel Manta vuosimallia 1976 Pattijoella

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Uusimmat
Suosituimmat