Kuva: Pixabay

Hirvivahinkokorvausten määrä laski viime vuodesta

15.01.2024 15:48 - Marja Ollakka

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille 0,5 miljoonalla eurolla noin 960 hehtaarin alalta. Ilmoitettujen vahinkojen ja korvausten määrä laski edellisvuodesta. Suomen metsäkeskus maksaa korvaukset metsänomistajille tammi-helmikuun aikana.

Metsänomistajat hakivat vuonna 2023 korvauksia hirvieläinten aiheuttamista vahingoista hieman edellisvuotta vähemmän. Hirvieläinvahinkokorvauksia maksetaan tänä vuonna metsänomistajille noin 0,5 miljoonaa euroa, kun viime vuonna korvauksia maksettiin 0,74 miljoonaa euroa. Yhtä vähän korvauksia on maksettu aiemmin vain vuosina 2014, 2015 ja 2016.

Eniten hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Korvausmäärät nousivat merkittävästi edellisvuodesta Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Eniten korvausmäärä laski Pohjois-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaalla ei ollut yhtään korvauskynnyksen ylittävää vahinkoa. Pohjois-Karjalassa lähes puolet vahinkojen määrästä oli taimikkovaiheen ohittaneissa kuusikoissa.

– Hirvikanta on pienentynyt koko maassa ja vahinkojen määrä näyttää sen vuoksi laskeneen. Alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia. Lumen määrä näyttäisi vaikuttavan vahinkojen syntymiseen. Kun lumipeite on paksu, liikkuminen kuluttaa hirvillä runsaasti energiaa. Hirvet jäävät silloin pienelle alueelle ja syövät saatavilla olevaa ravintoa, kertoo Heikki Kuoppala Suomen metsäkeskuksesta.

Suomen metsäkeskus maksaa hirvieläinvahinkokorvaukset metsänomistajille tammi-helmikuun aikana. Korvaushakemusten käsittely alkoi heti vuodenvaihteen jälkeen.

Kilpailut

Uusimmat