Uusimmat
Suosituimmat

Oulu2026-hakukirja on luettavissa - "Suurin tuska oli runsaudenpula"

22.04.2021 12:10 - Marja Ollakka

Oulu2026-hakukirja on nyt luettavissa ja tänään klo 18 on luvassa juhlaohjelma. Oulu2026-hankejohtaja PiiaRantala-Korhonen oli Marjan jututettavana Pookin iltapäivässä.

Oulu hakee vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, koska eurooppalaiset tarvitsevat kulttuuri-ilmastonmuutosta. Oulua ja eurooppalaisia kaupunkeja yhdistävät tulevaisuuden haasteet, kuten vihapuhe ja väärinymmärrykset, jotka erottavat ihmisiä. Kulttuuriala tarvitsee jälleenrakentamista pandemian jälkeen ja ilmastonmuutosta on jarrutettava. 

Oulu2026 tarjoaa tulevaisuuden rakentamisen työkaluksi kulttuuri-ilmastonmuutosta, joka saa aikaan uutta vuorovaikutusta ja ymmärrystä monella eri taholla, kuten kulttuurissa, taiteessa, yhteiskunnassa ja politiikassa. Vuorovaikutuksen ja ymmärryksen lisäämisellä vaikutetaan myös ilmastonmuutoksen etenemiseen. Muutos koskee kaikkea, joten Euroopan laajuinen yhteistyö ja ongelmaratkaisu on nyt tärkeämpää kuin koskaan. 

Oulu2026:n keskeinen tavoite on myös luoda elinvoimaa pohjoiseen kulttuurin ja taiteen keinoin. Elinvoima vahvistaa alueen pito- ja vetovoimaa, jota tarvitsemme tulevaisuudessa entistä enemmän, kun väestö ikääntyy ja nuoret pohtivat lähtöä työn ja toivon perässä etelään. Oulu2026 lisää pehmeitä, ihmisläheisiä arvoja, kulttuuria, taidetta ja tapahtumia. Kulttuuri halutaan osaksi jokaisen elämää. 

Oulu2026:n valmistelu alkoi syksyllä 2017, kun oululaisilta lapsilta ja nuorilta kysyttiin, millainen on heidän unelmiensa Oulu vuonna 2026. Näiden unelmien ja lukuisten muiden tapaamisten pohjalta hahmottuivat Oulu2026:n teemat. 

Oulun mukaan matkalle Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on lähtenyt 32 yhteisen historian ja tulevaisuuden yhdistämää pohjoisen Suomen kuntaa. 

Oulu2026-kulttuuriohjelma on innostava, eurooppalainen ja se tehdään kestävällä tavalla. Kolme alateemaa toteuttaa kulttuuri-ilmastonmuutosta: 

Villisti kaupunki kertoo miten karusta ja ankarasta pohjoisen erämaasta kasvaa kaupunki, jonka ainutlaatuinen, villi luovuus on keskittynyt lasten ja nuorten unelmien tukemiseen ja rohkaisuun. 

Vastakohtien voima nostaa esiin, kyseenalaistaa ja myös kytkee toisiinsa pohjoisen Suomen elämää hallitsevat vastakohdat, läheisyyden ja erillisyyden, valon ja pimeyden sekä teknologian ja taiteen – erottelut, jotka pätevät paitsi meillä myös Euroopassa. 

Rohkeasti reunalla tarinat kertovat elämästä reunalla, elämän reunaehdoista, ilmastonmuutoksesta ja alueesta, jota Eurooppa ei vieläkään ole todella löytänyt. 

Jokaisen teeman käynnistää kansainvälinen lippulaivatuotanto, minkä lisäksi pääteemaan liittyvä Rauhankone-ohjelmakokonaisuus tarjoaa dynaamisen ja iskevän alkunäytöksen kulttuuri-ilmastonmuutoksesta kertovalle tarinalle. Hakukirjassa on esitelty noin 40 projektia mutta lopullinen kokonaisuus tulee sisältämään satoja tuotantoja. 

Oulu2026:n talousarvio vuosille 2021-2027 on 50 miljoonaa euroa, josta Oulun kaupungin osuus on 20 miljoonaa euroa. 

Oulun hakukirja löytyy osoitteesta www.oulu2026.eu/hakukirja

Lue myös: Nokian tarina nähdään tv-sarjana ensi keväänä - kuvaukset alkoivat Oulusta

Uusimmat
Suosituimmat