Kuva: Pixabay

Järvivedet keskimääräistä lämpimämpiä

26.07.2018 12:51 - Jussi Häkkilä

Tämän kuun helteiden myötä järvien pintaveden lämpötilat ovat olleet jo toista viikkoa selvästi ajankohdan keskiarvoa korkeampia.

Tämän kuun helteiden myötä järvien pintaveden lämpötilat ovat olleet jo toista viikkoa selvästi ajankohdan keskiarvoa korkeampia. Eilen veden lämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa ja Kainuussa yleisesti 22-26 astetta. Lapissakin päästiin monin paikoin yli 20:n asteen lukemiin. Ainoastaan Kilpisjärvellä oltiin selvästi viileämmissä lukemissa. Tämän hetken lukemat ovat yleisesti useita asteita ajankohdan keskiarvoa ylempiä, paikoin eroa on jopa kuusi astetta. Ennusteiden mukaan helteet jatkuvat ja näin myös vedet pysyvät ajankohdan keskiarvoa lämpimämpinä vähintään ensi kuun alkupuolelle saakka.

Jokien virtaamat ovat edelleen pääosin pieniä, Pohjois-Pohjanmaalla paikoin ajankohtaan nähden ennätyksellisen pieniä. Virtaamat pysyvät tällä viikollakin pieninä, koska merkittäviä sateita ei ole odotettavissa sääennusteen mukaan Pohjois-Lappia lukuunottamatta. Maaperä on suurimmassa osassa maata kuivaa ja etenkin Lounais-Suomessa tarvittaisiin huomattavia sademääriä, jotta jokien virtaamat lähtisivät merkittävään kasvuun. Järvi-Suomea lukuun ottamatta järvien vedenkorkeudet ovat pääosin hieman ajankohdan keskitasojensa alapuolella.

Lue myös: Jokien ja järvien vedenpintojen lasku jatkuu

Kilpailut

Uusimmat