Raahen museonjohtaja Eija Turusta haastattelee Jussi Häkkilä.
Museo- ja tiedekeskus Luuppi valmistautuu avaamaan osan kohteistaan kesäkuun alussa. Johtaja Jonna Tamminen oli Marjan jututettavana Pookin iltapäivässä.
Hankkeessa kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät korkealaatuisille taidevierailuille. Hanke alkoi lukuvuonna 2017–2018, ja joka vuosi noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa ovat saaneet mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa. Toinen kohde on ollut omassa maakunnassa ja toinen yleensä pääkaupunkiseudulla. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ovat tarjonneet kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen käynnit esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn. Hanke jatkuu lukuvuonna 2020–2021 yhden vierailun mallilla, jossa luokat tekevät yhden taidevierailun omalla lähialueellaan. Länsi-Lapista vierailukohteeksi on valittu Kemin taidemuseo, jossa tulee lukuvuoden 2020-2021 aikana vierailemaan noin 550 kahdeksasluokkalaista.
Oulun museo- ja tiedekeskus Luupin Myllytullin vierailukohteet eli Tiedekeskus Tietomaa, Oulun taidemuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo suljetaan 13. ensi kuuta saakka saakka koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.
Marjan juttusilla Luupin johtaja Jonna Tamminen.
Kemin taidemuseoon ja Kemin historialliseen museoon kirjattiin viime vuonna kävijöitä yhteensä n. 21500. Taidemuseon kävijämäärä oli n. 13100, joka laski edellisvuodesta kymmenisen prosenttia. Kävijämäärien lasku johtui museossa suoritetusta kuitusiivouksesta, jonka vuoksi museo oli suljettuna yleisöltä elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka.
Museo- ja tiedekeskus Luupissa vieraili viime vuonna yli 200 000 kävijää. Kaikissa suuremmissa vierailukohteissa tehtiin uudet kävijäennätykset jo toista vuotta peräkkäin.
Tornionlaakson museolle myönnetty vastuumuseotehtävä kattaa alueellisen museotoiminnan edistämistehtävän ja alueellisen kulttuuriympäristötehtävän Kolarin, Kemin, Keminmaan, Muonion, Pellon, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntien alueella. Näiden tehtävien hoitoa varten museo saa korotettua valtionavustusta.
Raahen museoisäntä Olli Matalaa haastattelee Petri Alminoja.
Tutkija, arkeologi Matleena Riutankoskea Museovirastosta haastattelee Jussi Häkkilä.
Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut aloitti Savukosken Soklin kaivoshankealueella sijaitsevien arkeologisten kohteiden kaivaustutkimukset viime viikolla. Kyseessä on yksi suurimmista esihistoriallisten kohteiden kaivaushankkeista tällä vuosituhannella. Yleensä isompia kaivauksia on tehty kaupunkiarkeologisilla kohteilla, mutta nyt tarjoutuu kaivoshankkeen myötä tilaisuus saada lisää tietoa hieman heikosti tunnetusta Itä-Lapin esihistoriasta. Tutkimukset kestävät syyskuun loppuun saakka ja ne todennäköisesti jatkuvat vuonna 2020.
Raahen lukion kuvataideopettaja Aki Pulkkasen Pohjolan Joulu, perinteitä kekristä nuuttiin -kirja voitti Taivalkosken Päätalo-instituutin järjestämän omakustannekirjoille tarkoitetun Möllärikilpailun Asiatekstit ja dokumentit -sarjan.
Merimiehenkotimuseon avajaiset ja Koti merellä -tapahtuma tarjoavat Oulussa merellistä ohjelmaa kesäiseen viikonloppuun. Museo- ja tiedekeskus Luupin tapahtumatuottaja Uula Neitola vieraili Pookin iltapäivässä.
Oulun Automuseon Rompemarkkinat juhlistaa tulevana viikonloppuna maailman vanhimman VOMAG -kuorma-auton satavuotiasta taivalta.
Raahen museon kokoelma-amanuenssi Miska Eilolaa haastattelee Jussi Häkkilä.
Museovirasto on jakanut tämän vuoden avustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen sekä muinaisjäännösalueiden hoitoon.