Kuva: Panthermedia

Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan kevään tulviin

29.03.2017 16:56 - Marja Ollakka

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tekemät jokijäämittaukset osoittavat, että etenkin maakunnan eteläosan joissa on paksut jäät. Tämän vuoksi ELY-keskus on käynnistänyt jääsahaukset Lesti-, Kala-, Malis- ja Pyhäjoella. Myös Kiiminkijoella sahataan jääpatoalttiita paikkoja, mikäli jäänpaksuus on riittävä. Sahauksilla pyritään siihen, että jokijäät pääsisivät purkautumaan hallitusti, eivätkä patoutuisi ja muodostaisi jääpatotulvia riskikohteille.

Tällä hetkellä lumen vesiarvo maakunnassamme vastaa pitkän havaintojakson keskiarvoa. Jokien virtaama lähtee kasvuun, kun sulaminen käynnistyy kunnolla yöpakkasten hellitettyä. Maakunnan eteläosan säännöstellyissä järvissä, kuten esim. Uljuan ja Hautaperän tekojärvessä vedenpinta on juuri nyt alhaalla. Pohjoisemmassa esim. Iijoen vesistössä järvien pinnan lasku on käynnissä par aikaa. Järvet täytetään sulamisvesillä huhti- ja toukokuun aikana kesäkorkeuksiinsa.

Kevään tulvan suuruus ja ajankohta riippuvat sulamisnopeudesta ja sulamisajankohdan sääolosuhteista, joten tulvan ennustamiseen tässä vaiheessa liittyy vielä paljon epävarmuutta. Nopea sulaminen runsaine sateineen kasvattaa kevään tulvariskiä.

Kilpailut

Uusimmat