Kuva: Shutterstock

Pohjois-Pohjanmaalla työnhakijoiden ja avointen työpaikkojen määrät tasapainottumassa

02.11.2022 09:03 - Joonas Hepola

Ammattibarometrin mukaan työmarkkinoiden murros Pohjois-Pohjanmaalla jatkuu edelleen. Tilanne on kaksijakoinen, eli työvoimapulaa ja työttömyyttä esiintyy samanaikaisesti.

Ammattibarometrin mukaan työmarkkinoiden murros Pohjois-Pohjanmaalla jatkuu edelleen. Tilanne on kaksijakoinen, eli työvoimapulaa ja työttömyyttä esiintyy samanaikaisesti. Toimialojen ja ammattien osaajapulat vaihtelevat alueen sisällä. Työvoiman ylitarjonta keskittyy lähes yksinomaan Oulun seudulle - monilla seuduilla ylitarjontaa ei ole lainkaan.

Ammattiosaajien pulaan useilla eri toimialoilla ja ammateissa ei ole yhtä ainoaa lääkettä. Tilanteeseen on vastattava kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla, kuten koulutuksella, osatyökykyisten työllistämisellä, työurien pidentämisellä sekä ulkomaisen työvoiman hankinnalla.

Työnantajien tulisi myös tarkastella mahdollisuuksia työsuhteen ehtojen räätälöintiin työntekijän elämäntilannetta vastaavaksi. Monilla aloilla on lisäksi yritystoimintaa, ja etenkin käsityöalojen jatkuvuuden ja säilymisen kannalta on havaittavissa haasteita löytää uusia yrittäjiä nykyisten eläköityessä.

Työpaikkoja on edelleen hyvin tarjolla. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli syyskuun aikana avoinna 5 400 uutta työpaikkaa.

Kilpailut

Uusimmat