Kuva: Henri Jokinen Metsähallitus

Suomen metsäkeskus: Metsiä uudistetaan liian aikaisin 

27.10.2022 09:02 - Joonas Hepola

Metsäkeskuksen tietojen mukaan 38 prosenttia Suomen metsistä uudistetaan nykyisin aiemmin kuin metsänhoidon suosituksissa esitetään.

Yli kolmannes Suomen metsistä uudistetaan aiemmin kuin metsänhoidon suosituksissa esitetään. Metsälain muutoksen jälkeen puustojen läpimitat uudistushakkuissa pienenivät. Kolmen viime vuoden aikana on tapahtunut käänne, ja uudistushakkuissa kaadettu puusto on ollut taas järeämpää. Tiedot perustuvat Suomen metsäkeskukseen saapuneisiin metsänkäyttöilmoituksiin ja metsävaratietoon.

 Metsänomistaja voi nykyään uudistaa metsänsä valitsemanaan ajankohtana.

Metsälaki muuttui vuonna 2014, jonka jälkeen metsän uudistamiselle ei ole ollut enää puuston ikään tai läpimittaan perustuvia rajoitteita.  

Metsäkeskuksen tietojen mukaan 38 prosenttia Suomen metsistä uudistetaan nykyisin aiemmin kuin metsänhoidon suosituksissa esitetään. Hyvin nuorten metsien uudistaminen ei silti edelleenkään ole yleistä. Viime vuoden kaikista uudistushakkuista 2,6 prosenttia tehtiin nuorissa metsissä. Näiden hakkuiden pinta-ala oli noin 5000 hehtaaria.

Vuonna 2021 kaikkien hakkuiden pinta-ala oli noin 800 000 hehtaaria, joista uudistushakkuita oli noin 192 000 hehtaaria. 

Kilpailut

Uusimmat