Kuva: Stora Enso

Stora Enson Oulun tehtaan uuden kartonkilinjan peruskivi muurattiin

30.05.2023 15:27 - Marja Ollakka

Stora Enson Oulun tehtaan uuden kartonkilinjan peruskivi muurattiin puukuitumassaa tuottavalla laitoksella tiistaina 30.5. Yhtiön miljardi-investointi tehtaan toisen tuotantolinjan muuntamiseksi kuluttajapakkauskartongin tuotantoon etenee suunnitelman mukaisesti.

Linjan uudistamisen yhteydessä Stora Enson Oulun tehdasalueelle nousee yhteensä 11 uudisrakennusta. Maanrakennustyöt aloitettiin helmikuussa 2023 ja tällä hetkellä tehdasalueella tehdään erityisesti paalutuksia ja perustuksia. Varsinaiset rakennustyöt alkavat kesän aikana uuden voimalaitoksen, portin, paloaseman, puukuitumassalaitoksen ja uuden kuorimon alueilla.

Puukuitumassalaitos yhdistää uuden ja vanhan tuotantolaitoksen, joka saa nyt uuden elämän. Uusi taivekartonkikone rakennetaan Ouluun 1991 valmistuneen paperikone 6:n rakennukseen. Vanha paperikone on purettu sen sisältä lähes kokonaisuudessaan pois. Myös tuotteen jälkikäsittelyyn liittyvä arkittamo uusitaan kokonaisuudessaan aiemmin paperin arkituksen käytössä olleisiin tiloihin. Uuden äärellä Oulussa ollaan myös kemitermomekaanisen massan tuotannossa, sillä valmistusmenetelmä ei ole aiemmin ollut käytössä Oulussa.

Oulun tehtaalla on muunnettu jo yksi aikaisemmin paperia tuottanut linja aaltopahvin pintakartongin valmistukseen vuonna 2021. Nyt käynnissä olevassa projektissa toinen käytöstä poistettu paperikonelinja muunnetaan taivekartonkia valmistavaksi kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Investoinnin jälkeen tehtaalla valmistetaan uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja, jotka korvaavat pakkauksissa esimerkiksi muovia ja alumiinia. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuoden 2025 alkupuolella

Kilpailut

Uusimmat