Terve Suomi tutkii Suomessa asuvien terveyttä, toimintakykyä ja elintapoja

25.01.2023 08:53 - Jussi Häkkilä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoitutkija Katri Sääksjärveä haastattelee Jussi Häkkilä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kutsuu 10 000 suomalaista monipuoliseen Terve Suomi -terveystarkastukseen. Tutkimus tuottaa Suomessa asuvien terveydestä, toimintakyvystä ja elintavoista sellaista tietoa, jota ei muista tietolähteistä voi saada.

Tutkimuskäynnillä mm. mitataan verenpaine, otetaan verinäyte, tutkitaan näkö ja kuulo, tehdään muistiin, tarkkaavuuteen ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä sekä keuhkojen puhalluskoe. Lisäksi tutkimukseen liittyy kyselyitä, joilla kartoitetaan terveyttä, elintapoja ja toimintakykyä. Osaa terveystarkastukseen kutsutuista pyydetään osallistumaan myös syventäviin lisätutkimuksiin, joita ovat mm. hammaslääkärin tutkimus, alkoholinkäyttöä selvittävä haastattelu sekä nukkumista ja liikkumista kartoittava liikemittaritutkimus. 

Tutkimukseen osallistuneet saavat itseään koskevat tutkimustulokset, mukaan lukien verinäytevastaukset ja tiedon henkilökohtaisesta riskistään sairastua esimerkiksi uniapneaan, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kakkostyypin diabetekseen. Tutkittavat saavat myös ohjeita terveytensä ja hyvinvointinsa kohentamiseksi.  

Tutkimusryhmät kiertävät 50:llä paikkakunnalla ympäri Suomen tammi-kesäkuun aikana. Pohjois-Suomessa tutkimuspaikkoja ovat Haukipudas, Kiiminki, Oulu, Raahe, Taivalkoski, Kokkola, Rovaniemi ja Utsjoki.

Lue myös: Prikka kiertoon valittiin Pohjois-Pohjanmaan ravitsemusterveysteoksi

Kilpailut

Uusimmat