Kuva: Fortum

Leppikosken voimalaitoksen Kalasydän-kalatie toiminut onnistuneesti

30.08.2022 09:09 - Joonas Hepola

Järvitaimenen ohella Kalasydämen kautta on kulkenut tänä kesänä muun muassa siikoja, ahvenia, lahnoja, muikkuja, sekä kuhia.

Paltamossa sijaitsevan Leppikosken voimalaitoksen yli on Kalasydän-kalatien avulla kulkenut elokuun puoliväliin mennessä yli 12 500 kalaa. Kalasydän laskettiin veteen kesäkuussa, ja sen on määrä olla käytössä lokakuun puoliväliin asti.

”Tulos on erinomainen, vaikka olemme vasta käyttökauden puolivälissä. On myös hienoa nähdä, kuinka monta eri kalalajia Kalasydämen kautta on kulkenut. Tähän mennessä kaloista noin 15 on ollut uhanalaisia järvitaimenia, mikä on lupaava määrä”, Fortumin ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen kertoo.

Järvitaimenen ohella Kalasydämen kautta on kulkenut tänä kesänä muun muassa siikoja, ahvenia, lahnoja, muikkuja, sekä kuhia. Vuonna 2021 Kalasydän oli koekäytössä elokuun alkupuolelta lokakuun loppuun asti. Nyt kalatie on Leppikoskella käytössä ensi kertaa koko ylösvaelluskauden ajan.

Kalasydän-kalatie on suomalainen innovaatio, joka mahdollistaa kalojen kulun vaellusesteiden yli. Kalatie asennetaan voimalaitoksen alapuoliseen alakanavaan, jossa laitteen luoma houkutusvirtaus ohjaa kalat sen suuaukolle. Kalasydän-kalatie tunnistaa järjestelmään uineet kalat tekoälyn avulla ennen kuin ne siirtyvät putkistoa pitkin padon yli.

Kilpailut

Uusimmat