Kuva: Fotolia

Laiton moottorikelkka-ajelu on poikinut valvontapyyntöjä poliisille Pohjanmaalla

27.01.2022 17:01 - Kati Jurkko

Maanomistajat ovat kyllästyneet laittomaan ajeluun omistamillaan mailla

Runsasluminen talvi on saanut moottorikelkkailijat liikkeelle koko Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Kaikki moottorikelkkailijat eivät kuitenkaan ole muistaneet, missä saa ajaa ja missä ei.  

- Moni maanomistaja on viime aikoina ollut yhteydessä Pohjanmaan poliisiin ja pyytänyt apua laittomaan moottorikelkka-ajeluun kitkemiseksi omistamillaan mailla. Olemme saaneet valvontapyyntöjä luvattomasta ajamisesta alueilla, joissa kelkkailu ei ole sallittua. Näihin pyyntöihin tulemme myös vastaamaan, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin ylikomisario Janne Kangas

Kangas muistuttaa, että maastossa ja pelloilla liikkuminen kaikilla moottoriajoneuvoilla vaatii aina maanomistajan luvan. Laittoman moottorikelkka-ajelun takia metsänomistajien, maanomistajien ja yksityisten omaisuutta voi tuhoutua. Myöskään tieliikenteelle tarkoitetuilla alueilla ei saa ajaa ja tiealueeksi lasketaan myös tien vieressä kulkeva oja. Tämän lisäksi jalkakäytävät, suojatiet ja pyörätiet ovat kiellettyjää. 

Erityislupaa ei tarvita jääpeitteisillä vesialueilla, eikä virallisilla moottorikelkkareiteillä. Teiden ylittäminen ja poikkeustapauksissa lyhyen matkan ajaminen tietä pitkin sen ylittämiseksi on sallittua.

Moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö ja kuljettajalla on oltava vähintään T-luokan ajokortti.

Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa maa-alueella on 60 km/h. Jääpeitteisillä vesialueilla suurin sallittu nopeus on enintään 80km/h, mutta kelkkauralla 60km/h. 

Kilpailut

Uusimmat