Kuva: Fotolia

Oulun ja Lapin kauppakamarien, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin liittojen sekä Oulun ja Rovaniemen kaupunkien kannanottossa kysytään mihin unohtui koko Suomen väyläverkon kehittäminen

17.09.2021 09:06 - Minna Kuosmanen

Väylävirasto on pyytänyt lausuntoja valtion väyläverkon investointiohjelmaluonnoksesta vuosille 2022–2029. Ohjelma perustuu 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan eli Liikenne 12 -suunnitelmaan.

Oulun ja Lapin kauppakamarit, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin liitot sekä Oulun ja Rovaniemen kaupungit kertovat kannanotossaan, että Allekirjoittaneet ovat pettyneet väyläviraston esitykseen, joka jättää täysin huomioimatta koko pohjoisen Suomen asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeet. Investointiohjelmassa tulisi kannanoton mukaan huomioida kansainvälinen liikennepolitiikka, Euroopan unionin tukipotentiaali ja erityisesti pohjoisen Suomen mahdollisuudet asukkaiden turvattuihin elinoloihin ja suurhankkeiden käynnistymiseen.


Kannanoton mukaan Suomen kaikista luonnonvaroihin perustuvista uusista investoinneista 70 prosenttia keskittyy Pohjois-Suomeen. Investointien kokonaisarvo on 14 miljardia euroa. Nämä edellyttävät investointeja pääradalle, satamiin ja tieverkostoon.


Valtion väyläverkon investointiohjelmasta 2022–2029 on kohdennettu rahoitusta Pohjois- ja Itä-Suomeen (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) kannanoton mukaan täysin riittämättömästi. Investointiohjelman rahoituksesta mainittujen maakuntien osuus rataverkon investoinneista on ainoastaan seitsemän prosenttia ja tieverkon investoinneistakin vain 14,3 prosenttia. Edellä mainitut alueet kattavat noin 70 prosenttia Suomen maapinta-alasta ja niissä asuu 20 prosenttia maan väestöstä. Väyläverkon ylläpito on lisäksi kalliimpaa laajoilla maantieteellisillä alueilla, kannanotossa mainitaan.


Pohjois-Suomeen on suunnitteilla useita suurinvestointeja. Alueella sijaitsee Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa, joka on Euroopan suurin yksittäinen hanke. Metsäsektorilla on vireillä 3–4 biotehdashanketta ja kaivossektorilla on vireillä 2–3 investointihanketta. SSAB:lla on merkittävä HYBRIT-hanke Raahessa. Valmisteilla ja suunnitteilla on lukuisia tuulivoimapuistohankkeita. Voimakkaasti kansainvälistyvään matkailuun tehdään investointeja kaikissa alueen matkailukeskuksissa, kannanotossa kerrotaan.

Kilpailut

Uusimmat