Kuva: Shutterstock

Kuiva kesä pudottanut järvien vedet

04.08.2021 12:11 - Paavo Törmi

Oulujoen vesistöalueella lähes kaikkien säännösteltyjen järvien pinnat ovat laskeneet harvinaisen kuuman ja kuivan kesän seurauksena. Oulujärven pinnankorkeus lähestyy virkistyskäytön tavoitetason alarajaa ja Hyrynsalmen reitillä Vuokki- ja Kiantajärven pinnat ovat laskeneet lähestyen kesäajan tavoitetasojen alarajoja. Sotkamon reitillä Kiimas- ja Nuasjärven pinnat ovat niin ikään laskeneet, ja ovat 18 cm ja 5 cm yli tavoitetason alarajan. Säännöstellyistä järvistä ainoastaan Sotkamon reitin Ontojärven pinta on keskimääräisellä tasolla.

Kesäkuu oli Suomessa mittaushistorian lämpimin, ja helteinen sekä vähäsateinen sää jatkui heinäkuussa. Erityisesti heinäkuun alku oli hyvin vähäsateinen. Oulujoen vesistöalueella heinäkuun sadekertymäksi muodostui lopulta noin 50 prosenttia normaalista, mutta tulovirtaamat järviin jäivät erittäin pieniksi, jopa vain noin 25 prosenttiin normaalista. Oulujoen vesistöalueen 60 vuoden pituisen mittaushistorian aikana heinäkuun tulovirtaamasumma onkin ollut vain kolmena vuotena kuluvaa vuotta pienempi

Oulujoen virtaamia on vähennetty voimakkaasti Oulujärven pinnan laskun hillitsemiseksi. Virtaamat ovat heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla olleet normaalia merkittävästi pienempiä, jopa alle puolet keskimääräisestä. Tästä huolimatta on mahdollista, että Oulujärven virkistyskäytön alaraja tullaan alittamaan elokuun aikana, mikäli merkittäviä sateita ei saada ja tulovirtaamat pysyvät matalalla tasolla. Myös Sotkamon reitillä virtaamat ovat olleet minimitasolla, mutta näillä näkymin Kiimas- ja Nuasjärven pinnat eivät tule alittamaan kesän tavoitetason alarajaa.

Kilpailut

Uusimmat