Kuva: Mikko Havusela

Tuulikaarron tuulivoimapuisto etenee

19.05.2021 11:27 - Paavo Törmi

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus haluaa Siikalatvan ja Kärsämäen alueelle tulevan Tuulikaarron tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa huomioitavan myös sen vaihtoehdon, että hankkeessa alueelle rakennettaisiin 53 voimalaitoksen asemasta vähemmän.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toteaa lausunnossaan myös, että Arvioinnin painopistealueisiin lisätään arkeologinen kulttuuriympäristö, ihmisten elinolot, luonnon monimuotoisuus, pohjavesivaikutukset, maakuntakaavoitus sekä yhteisvaikutukset muiden hankkeiden kanssa.

Arviointiselostuksessa tulee käydä yksityiskohtaisesti läpi aluetta koskevat yksittäiset maakuntakaavamääräykset sekä yleismääräykset ja arvioida, onko hanke tehtyjen selvitysten valossa maakuntakaavan tavoitteiden mukainen vai vastainen.

Telinkankaan ja Hämeenkankaan pohjavesialueilla sijaitsevat Kärsämäen Vesihuolto Oy:n tärkeimmät vedenottamot, joista saadaan talousvettä suurelle osalle Kärsämäen kunnan asukkaista. On erittäin tärkeää, ettei pohjavesialueilla tapahtuvilla toiminnoilla heikennetä vesienhoitosuunnitelman tavoitteiden mukaista kemiallista tai määrällistä tilaa Hämeenkankaan ja Telinkankaan pohjavesialueella, ja että pohjavesialueiden vedenhankinnallinen käyttökelpoisuus on turvattu myös tulevaisuudessa. Pohjavesialueen läheisyyteen sijoitettavat voimalat tulee osoittaa riittävän kauas pohjavesialueesta haitallisten vaikutusten minimoimiseksi onnettomuus- ja häiriötilanteissa. Tuulivoimaloiden rakentamiseen käytettävä tiestö tulisi ohjata Telinkankaan ja Hämeenkankaan pohjavesialueiden ulkopuolelta.

Piipsan Tuulivoima Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Siikalatvan ja Kärsämäen väliselle alueelle. Tuulivoimahanke muodostuu hankealueesta tuulivoimaloineen ja huoltoteineen sekä hankealueelle rakennettavasta sähköasemasta ja sähkönsiirrosta.Alueelle suunnitellaan enintään noin 53 uuden tuulivoimalan rakentamista, joista 34 sijoittuu Siikalatvan ja 19 Kärsämäen alueelle.

Kilpailut

Uusimmat