Kuva: Fotolia

Lomituspalvelulakiin perätään muutoksia sairastumisten varalle

17.04.2020 09:15 - Mika Kuki

MTK:n mukaan lomituspalvelulakiin tulee lisätä sijaisapuperusteeksi tartuntatautilain mukaiset karanteenitilanteet, jotta maatiloilla voidaan taata myös lomittajan työturvallisuus.

Korona haastaa lomituspalveluiden toimivuutta, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto. Lomituspalvelut ovat olennainen osa koronavarautumista kotieläintiloilla. Eläinten hyvinvoinnista on huolehdittava tuottajan sairastumisesta huolimatta.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii hallitusta ryhtymään poikkeustilan vaatimiin toimenpiteisiin, jotta lomituspalvelujen toimivuus taataan koronakriisin vaatimalla tavalla. Marttilan mukaan lomituspalvelulakiin tulee lisätä sijaisapuperusteeksi tartuntatautilain mukaiset karanteenitilanteet, jotta maatiloilla voidaan taata myös lomittajan työturvallisuus.

- Jotta tiloilla ei mennä sairaana töihin ja pystytään toimimaan vastuullisesti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, tulee sairausperusteisiin sijaisapuihin säätää kriisin ajaksi prosenttimääräinen alennus tai alentaa sijaisavun hinta kiinteäksi, sanoo Marttila.

- Maatilan toiminnan turvaamiseksi sairaustilanteissa – sekä koronakriisin vuoksi korostuneiden hygieniavaatimusten noudattamisen varmistamiseksi – tulee maatilalla joustavoittaa lomittajan työtehtäviä kriisin ajaksi. Myös kasvinviljelytiloille tulee mahdollistaa sairaustilanteiden varalta oikeus sijaisapuun.

Koronakriisi voi pahentuessaan sitoa koko lomittajatyövoiman sairausperusteisten sijaisapujen tekemiseen ja on mahdollista, ettei vuosilomia pystytä loppuvuonna pitämään suunnitellusti.

- Lainmuutoksen yhteydessä on hyvä varautua tähän ja mahdollistaa vuosiloman siirtäminen ilmoituksenvaraisesti sekä mahdollistaa sen pitäminen vuoden 2021 puolella, kehottaa Marttila.

Kilpailut

Uusimmat