Kuva: Pixabay

Korona iski pohjoisessa pahiten palvelualoille

31.03.2020 06:27 - Paavo Törmi

Kauppakamarien toistaman yrityskyselyn mukaan Korona-epidemian taloudelliset vaikutukset ovat aiempaa arviota voimakkaammat. Lomautusvaroituksen tai YT-neuvottelukutsun on antanut yli 40 prosenttia vastaajista ja konkurssin riskin arvioi nousseen 26 prosenttia vastaajista.

Yli 30 prosentilla vastaajista epidemia on laskenut liikevaihtoa vähintään 20 prosentilla. Kuitenkin lähes saman verran vastaajista ilmoitti, ettei epidemia ole vaikuttanut lainkaan liikevaihtoon. 90 prosenttia vastaajista kuitenkin arvioi, että epidemia tulee vaikuttamaan negatiivisesti yrityksen liikevaihtoon seuraavan kahden kuukauden aikana.

Lomautusvaroituksen tai YT-neuvottelukutsun on antanut yli 40 prosenttia vastaajista ja konkurssin riskin arvioi nousseen 26 prosenttia vastaajista. Eniten käytettäväksi viranomaistueksi yrityksen ilmoittivat verottajan myöntämät (maksuaika)joustot.

Vapaissa kommenteissa muistutetaan, että epidemian vaikutus on kohdistunut erityisesti pieniin yrityksiin ja palvelualan yrityksiin, joilta monelta ovat loppuneet kokonaan tai lähes kokonaan asiakastulot. Samalla muistutetaan, että kaikki kädenojennukset yrityksille ovat tärkeitä. Vaikka yritys ei itse olisikaan etulinjassa koronavaikutuksille, on melko todennäköistä, että välillisesti vaikutuksia tulee asiakkaiden maksuongelmien myötä.

Kauppakamarien yrityskyselyyn vastasi valtakunnallisesti yli 3300 yritystä. Oulun kauppakamarin jäsenistä vastasi jälleen yli 200 yritystä, joista teollisuussektorilta oli 18 prosenttia, rakennus-, tukku- ja vähittäiskaupan sekä majoitus- ja ravitsemusalalta kultakin lähes 10 prosenttia. Yli 65 prosenttia vastaajista työllistää vähintään 10 henkilöä ja 56 prosentilla vastaajista liikevaihtoa on vähintään 2 miljoonaa euroa.

Kilpailut

Uusimmat