Kuva: Ari Kettukangas

Pohjois-Pohjanmaan kevättulvasta on tulossa keskimääräinen

29.03.2019 13:45 - Minna Kuosmanen

Lumen vesiarvo on keskimääräinen lukuun ottamatta Koillismaata, jossa lunta on ajankohtaan nähden vähemmän kuin tavallisesti.

Kala- ja Pyhäjoella tulvahuippua ennustetaan huhtikuun puolenvälin tienoilla, Kiiminkijoella huhti-toukokuun vaihteessa ja Iijoella mahdollisesti vasta toukokuussa. Tulvan etenemiseen ja voimakkuuteen vaikuttavat mahdolliset runsaat vesisateet ja lämpötilan muutokset.
Suvantopaikoilta tehtyjen mittausten perusteella jokijäät ovat hieman keskimääräistä vahvempia Kala-, Pyhä-, Siika- ja Temmesjoella.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on aloittanut jäänsahaukset Lesti-, Kala- ja Pyhäjoelta, alkuviikosta sahausta tehdään vielä Temmesjoella. Kiiminkijoella ei päästä tekemään jääsahauksia, koska siellä jää on heikkoa. Jääsahan käyttö edellyttää vähintään 50 cm teräsjäätä.


Jokivesistöissä jääpatojen esiintyminen on mahdollista, jolloin paikallisesti voi esiintyä keskimääräistä suurempaa vedenpinnan nousua. ELY-keskus muistuttaa kiinteistöjen omistajia omatoimisesta varautumisesta kiinteistöjensä suojaamisessa

Kilpailut

Uusimmat