Kuva: SSAB

Terrafame Oy:n nikkeli- ja kobolttisulfaattien tuotanto-hankkeen YVA-menettely edennyt arviointiselostuksen kuulemisvaiheeseen

18.10.2018 11:02 - Ari Kettukangas

Mm. Akkukemikaalien valmistuksessa käytetään ammoniakkia, jota ei ole aiemmin ollut käytössä Terrafamen kaivoksella. Akkukemikaalien kiteyttämiseen tarvitaan höyryä. Arviointiselostus on kuultavana tästä päivästä ensikuun 19. päivään saakka lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten.

Terrafame Oy:n nikkeli- ja kobolttisulfaattien tuotanto-hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely on edennyt arviointiselostuksen kuulemisvaiheeseen. Terrafame suunnittelee aloittavansa akuissa hyödynnettävien nikkeli- ja kobolttikemikaalien valmistamisen kaivoksen tehdasalueella. Hankkeen YVA-menettely poikkeaa jonkin verran aiemmista Terrafamen YVA-hankkeista, koska hankkeeseen sovelletaan viime vuonna voimaan tullutta YVA-lainsäädäntöä. Nikkeli- ja kobolttisulfaattien tuotanto -hankkeen arviointiselostuksessa esitetään muun muassa kuvaus hankkeesta ja sen kohtuullisten vaihtoehtojen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista, vaikutusten lieventämisestä, seurannasta ja vaihtoehtojen vertailusta. Mm. Akkukemikaalien valmistuksessa käytetään ammoniakkia, jota ei ole aiemmin ollut käytössä Terrafamen kaivoksella. Akkukemikaalien kiteyttämiseen tarvitaan höyryä. Hankkeen YVA-vaihtoehdoissa tarkastellaan kahta erilaista kiteytysmenetelmää sekä erilaisia voimalaitosvaihtoehtoja höyryn tuottamiseksi. Arviointiselostus on kuultavana tästä päivästä ensikuun 19. päivään saakka lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten. Kuulemisvaiheen päätyttyä yhteysviranomainen laatii perustellun päätelmän kahden kuukauden kuluessa lausuntojen antamiseen ja mielipiteiden esittämiseen varatun määräajan päättymisestä. Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen ottaa kantaa hankkeen merkittäviin ympäristövaikutuksiin. Hankkeen avoin yleisötilaisuus pidetään tämän kuun viimeinen päivä Vuokatissa.

Lue myös: Pyhäsalmen kaivokseen suunnitteilla palo-, pelastus- ja suojelualan koulutuskeskus

Kilpailut

Uusimmat