Kuva: ELY-keskus

Leväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä

07.06.2018 15:15 - Marja Ollakka

Sinileväseurannan ensimmäisellä viikolla yhdelläkään Pohjois-Pohjanmaan havaintopaikalla ei havaittu sinileviä. 

Toukokuun poikkeuksellisen lämpimän sääjakson johdosta pintavesien lämpötila oli kesäkuun alussa Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosan järvissä 8-  12 oC ja eteläosalla 12 - 16 oC.  Sen jälkeen ilma on viilentynyt ja voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vesiä. Seurantaa jatketaan viikoittain syyskuun loppuun asti. Runsaimmin sinileviä havaitaan yleensä lämpimän veden aikaan heinä- ja elokuulla. Kahtena edellisenä kesänä eniten leväilmoituksia on tullut syyskuussa.

Kesällä 2018 säännöllisessä leväseurannassa on 26 havaintopaikkaa eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Merialueella on kuusi havaintopaikka. Koillismaalla seurantaa on yhdeksässä järvessä, Oulun seudulla neljässä ja eteläosalla kuudessa järvessä. Osa seurattavista havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta vuodesta 1998 lähtien.

Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten, kuntien ympäristöviranomaisten sekä aktiivisten ranta-asukkaiden kanssa. Pohjois-Pohjanmaalla kansalaishavainnoinnin rooli leväseurannassa on merkittävä, sillä puolet havainnoijista on vapaaehtoisia ranta-asukkaita. 

Havainnoijat arvioivat kerran viikossa tiistain-keskiviikon aikana silmämääräisesti sinilevän määrää karkealla asteikolla.  Havainnot levien runsaudesta tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen Järvi-meriwiki -palveluun joko suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla tai netissä. Viikoittainen levätilanne on nähtävillä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen sivuilla.

Vesillä liikkujat voivat lisätä Järvi-meriwikiin omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havainnot voi tallentaa Järvi-meriwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimella Havaintolähetti -verkkosovelluksen kautta.

Uusimmat