Vuoden talousguru: ”Sisua löytyy myös ulkomailta ja sitä on houkuteltava Suomeen.”

24.05.2018 08:21 - Kati Jurkko

Nuori oululainen peräänkuuluttaa laadukasta koulutusta ja osaamista


Valtakunnallisen Talousguru-kilpailun maaliskuussa voittanut oululainen Tuukka Tuomikoski on huolissaan suomalaisten osaamisen laskusta.

- Koulutukseemme ei panosteta tarpeeksi ja osaamisemme on todellisuudessa laskussa. Menestyksemme salaisuudesta, koulutuksesta leikkaaminen tuottaa säästöjä lyhyellä aikavälillä, mutta tulevaisuudessa siitä johtuvia menetyksiä ei lasketa miljoonissa vaan miljardeissa, sanoo Tuomikoski.

Tuomikoski puhui Oulun kauppakamarin kevätkokouksessa. Kauppakamari viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa teemalla #100vuottatulevaisuutta.

Kastellin lukiossa Oulussa opiskeleva Tuomikoski on jo nähnyt osaamisen tason olevan osittain heikkoa.

-  Esimerkiksi vertaisryhmässäni taloudellinen osaaminen on osittain heikkoa, sillä lukiossa aihetta opetetaan todella vähän. Näiden vaikeiden aikojen edessä olemme unohtaneet sen, miten olemme nousseet huipulle, sanoo Tuomikoski.

Hänen mielestään Suomen pitää olla houkutteleva maa huippuosaajille.

- Suomen tehtävä ei ole pelkästään tuottaa huippuosaajia, vaan Suomen pitää myös olla koulutuksensa ja tutkimuksensa ansiosta houkutteleva maa ulkomaalaisille huippuosaajille. Sisua löytyy myös ulkomailta ja sitä on houkuteltava Suomeen.

Tuomikoski itse lähtee syksyllä opiskelemaan Englantiin.

- Suomella ei ole varaa menettää yhtään huippuosaajaa. Jos huippuosaajat katoavat maailmalle, tulee korkeakoulutuksen taso laskemaan. Itse päätin lähteä Englantiin opiskelemaan, mutta toivottavasti tulevat sukupolvet eivät tule tekemään samanlaista ratkaisua, linjasi Tuomikoski.

Kilpailut

Uusimmat