Kuntapäättäjät vaikeassa paikassa sisäilmaongelmien keskellä

18.08.2017 14:17 - Mika Kuki

Raahelaisen FreshMountainsin Jaakko Ukkola toivoo, että sisäilmaongelmien ilmetessä keskinäisen syyttelyn sijasta keskityttäisiin miettimään, mitä asian eteen voitaisiin tehdä. Ukkolan yritys on keskittynyt tarjoamaan lisäaikaa varsinaisen sisäilmaongelman syyn selvittämiseen, jotta liian hätiköidyiltä kalliilta väistötiloilta sekä puutteellisin tiedoin tehdyiltä laajoilta korjauksilta vältyttäisiin.

Suomessa on tällä hetkellä paljon puhetta sisäilmaongelmista. Pelkästään jo Oulussa tämä on ollut varsin vahvasti esillä viimeaikaisten poliisitalon ja palolaitoksen ilmaongelmien ja henkilökunnan altistutumistapausten vuoksi. Koko maan tasolla huolta ovat herättäneet homekoulut. Kynnys sisäilmaongelmien myöntämiseen tuntuu olevan kovin korkea. Eikä ihme, korjaus maksaa - etenkin jos ei tiedetä tarkkaan ongelmien aiheuttajaa. 

Raahelaisen FreshMountainsin Jaakko Ukkola on kerännyt useita referenssitapauksia uutta teknologiaa hyödyntävästä aktiivisesta ilmanpuhdistusta tekevästä innovaatiosta, noin kahvipaketin kokoisesta laitteesta, jonka sisällä hohkaa puhdistuskennon valo. Toiminta-ajaltaan yksi laite kestää yhdellä kennolla kolme vuotta. Laite ei korjaa rakennuksen ongelmakohtia, mutta se antaa lisää aikaa perehtyä sisäilmaongelman varsinaiseen aiheuttajaan. Tällöin vältytään myös hutkimasta ennen tutkimista. Osassa tapauksista laitetta käytetään vain muutamia päiviä, kuten esimerkiksi Raahen teatterilla, jossa laitetta hyödynnettiin poistamaan keskustassa sattuneen tulipalon savukaasujen aiheuttamaa hajuhaittaa. 

Verrattuna perinteisiin ilmanpuhdistimiin laitteen toimintaperiaate poikkeaa merkittävästi. Uudenlainen teknologia on monelle vielä täysin tuntematonta, minkä vuoksi se on kohdannut myös ennakkoluuloja. Kansa on tottunut ajatukseen suodattimella toimivasta puhdistimesta. Tämän osalta Ukkola avaa laitteen toimintaa tottuneesti.

- Perinteinen ilmanpuhdistin on suodatinpuhdistin. Tämä laitteemme hakeutuu materiaalien pintojen ohella rakenteiden ongelmakohtiin ja myös VOC-pitoisuuksiin. Laite tuo ulkoilman sisätiloihin. Sen UV-valon toinen aallonpituus on sama kuin auringolla ja se on ympäröity nelimetalliseen katalyyttikennoon, jossa yhteisvaikutuksesta tapahtuu sama kuin ulkona auringonvalossa, Ukkola kertoo.  

- Koulumaailmassa tilanne on valitettavasti se, että moni kuntapäättäjäkin on melko vaikeassa paikassa. Sisäilmatutkimuksista ei löydetä mitään selvää syytä ja väki oireilee. Meidän kennoilla saadaan lisäaikaa miettiä, mitä tehdään. Tulee uutta tietoa rakennusmateriaaleista ja lopulta korjaukseen ei menekään niin paljoa rahaa. Kallein tietämäni epäonnistunut korjaus on kahdeksan miljoonaa. Siihen jälkikorjaus päälle, Ukkola kommentoi. 

- Yhteen pohjoisen kaupunkiin tehdään nyt koko kaupungin kaikki julkisten tilojen iv-kanavien puhdistukset, säädöt ja puhdistuskennot samalla kululla kuin menisi yhden koulun väistötiloihin vuodessa. 

Laitteen pitäisi puhdistaa ilmasta myös sairauksia aiheuttavia viruksia. Pookin toimituksen Mika Kuki ottikin laitteen testattavakseen omaan kotiinsa keskellä flunssa-aikaa. Kuuntele oheisesta haastattelusta lisää laitteen toiminnasta ja toimittajan omakohtaisesta kokemuksesta sen käytöstä.  

Kilpailut

Uusimmat