Lapin AMKista valmistuneilla pyyhkii hyvin

14.10.2019 12:15 - Paavo Törmi

Ammattikorkeakouluja kiinnostaa, miten niiden entiset opiskelijat pärjäävät. Uraseurantakysely lähetetään valmistuneille viiden vuoden kuluttua AMK- tai YAMK-tutkintoon valmistumisesta.

Kysely on valtakunnallinen ja sillä selvitetään ammattikorkeakouluista valmistuneiden työuria, työmarkkinatilannetta ja tyytyväisyyttä suorittamaansa tutkintoon.Osaa kysymyksistä käytetään ammattikorkeakoulujen laadullisen työllistymisen mittarina.

Uraseurantakysely lähetettiin viime keväänä vuonna 2013 valmistuneille. Asteikolla 1-6 ammattikorkeakoulut saivat kyselyssä kokonaisarvosanan 4,3. Lapin ammattikorkeakoulut saivat kokonaisarvosanan 4,4. Uravalmiuksien kannalta koulutus on maassa varsin tasalaatuista. Kokonaisarvosanat vaihtelevat hyvin vähän.

Lapin ammattikorkeakoulua edeltäneistä Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluista vuonna 2013 valmistuneista 81 prosenttia on tyytyväisiä tutkintoon, johon valmistuivat viisi vuotta sitten. 84 prosenttia vastaajista on tyytyväinen työuransa kokonaisuuteen. Kyselyyn vastasi 356 Lapista valmistunutta, ja vastausprosentti oli siten 33.

Valmistumisen jälkeen löytyy työpaikka useimmin Lapista. Vastaajien työpaikka sijaitsi Lapissa valmistumishetkellä 59 ja viisi vuotta myöhemmin 53 prosentilla, mikä vastaa hyvin opiskelijoiden kotipaikkatilannetta opintojen aloitusvaiheessa. Työpaikka on löytynyt varsin usein myös Pohjois-Pohjanmaalta tai Uusimaalta.

Yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen on ammattikorkeakouluissa panostettu paljon, mutta tämä ei näy yrittäjyytenä ainakaan uran alkuvaiheessa, sillä vain kahdeksan prosenttia vastanneista toimii yrittäjänä.

Työttömänä on vain 1,7 prosenttia. Koko maan keskiarvo on 2,2 prosenttia.

Suurin osa Lapin ammattikorkeakouluista vuonna 2013 valmistuneista on jatkanut osaamisensa kehittämistä (71 %), ja vain 29 prosenttia ei ole osallistunut koulutuksiin tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Lapista valmistuneet arvioivat tilanteesta paremmaksi kuin maassa keskimäärin.

Kilpailut

Uusimmat