Kuva: Shutterstock

Hoitoon pääsyä on parannettava Rovaniemen kaupungin perusterveydenhuollossa

12.09.2019 11:16 - Paavo Törmi

Aluehallintovirasto selvitti lääkärin vastaanotolle pääsyn tilannetta Rovaniemen kaupungin perusterveydenhuollossa. Tilanne ei ole lainmukaisella tasolla, joten kaupungin on ryhdyttävä toimenpiteisiin sen parantamiseksi.

Lapin aluehallintovirasto sai vuoden 2018 aikana useita ilmoituksia, joiden mukaan Rovaniemen kaupungin perusterveydenhuollossa ei ole saanut lääkäriaikoja kiireetöntä hoitoa varten. Ilmoitusten mukaan vastaanottoaikoja ei ole ollut varattavissa kahden tai kolmen kuukauden päähän.

Rovaniemen kaupunginhallitus on antanut aluehallintovirastolle tilanteesta kaksi selvitystä. Selvityksistä käy ilmi muun muassa, että hoidon saatavuutta on vaikeuttanut lääkärivaje. Selvitysten perusteella pääsyä lääkärin vastaanotolle on pyritty parantamaan, mutta se ei edelleenkään toteudu lainmukaisesti.

Aluehallintovirasto kiinnittää Rovaniemen kaupungin huomiota siihen, että perusterveydenhuollossa lääkärin vastaanotolle tulee päästä kolmen kuukauden sisällä hoitotarpeen arvioinnista. Rovaniemen kaupunkia kehotetaan parantamaan ajanvarauksen ja lääkärinvastaanoton tilannetta. Tarvittaessa kaupungin on järjestettävä potilaan hoito hankkimalla se muilta palveluntuottajilta. Kaupungin on myös huolehdittava siitä, että potilastietojärjestelmistä saatavat hoitoon pääsyä kuvaavat tiedot ovat asianmukaisia ja saatavilla järjestelmistä. Lapin aluehallintovirasto edellyttää Rovaniemen kaupunginhallitukselta joulukuun 12 päivään mennessä selvitystä niistä toimenpiteistä, joilla hoitoon pääsyn tilannetta on ryhdytty parantamaan.

Lue myös: Liivit vaihtuivat saraalan vapaaehtoisilla

Kilpailut

Uusimmat