Kuva: Fotolia

Tuhkarokkoepidemia Pohjanmaalla – useita altistuneita

29.11.2018 16:24 - Ari Kettukangas

Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella. Lapsi on ollut perheensä kanssa matkoilla Lähi-idässä, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle. Alueella on käynnissä tuhkarokkoepidemia. Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Tämän lisäksi lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan keskussairaalan lastenpäivystyksessä sekä Risöhäll rukoushuoneen pidetyissä seuroissa ja pyhäkoulussa. Mahdollisia altistuneita on kartoitettu eilisestä lähtien ja työ jatkuu edelleen.

Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella. Lapsi on ollut perheensä kanssa matkoilla Lähi-idässä, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle. Alueella on käynnissä tuhkarokkoepidemia.
Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Tämän lisäksi lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan keskussairaalan lastenpäivystyksessä sekä Risöhäll rukoushuoneen pidetyissä seuroissa ja pyhäkoulussa. Mahdollisia altistuneita on kartoitettu eilisestä lähtien ja työ jatkuu edelleen. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta sekä valtakunnallisesti THL. Tuhkarokko tarttuu helposti ja oma rokotesuoja kannattaa tarkistaa. Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9-11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus. Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen. Tuhkarokkoa esiintyy parhaillaan epidemian laajuisesti useissa Euroopan maissa, missä rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Laumasuojan muodostumiseksi MPR-rokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 95 % mieluummin, jopa 97 %.

Lue myös: Vaarallinen myrsky iskee Perämeren rannikolle!

Kilpailut

Uusimmat