Kuva: Ari Kettukangas

Tornionjoella ja Ounasjoella tulvatilanne jatkuu

15.05.2018 16:59 - Marja Ollakka

Tornionjoella varaudutaan tulvatilanteen pahenemiseen, koska vedenpinta nousee edelleen noin 15 cm vuorokaudessa. Nousu on kuitenkin selvästi hidastunut eilisestä eikä penkereen ylittymistä pidetä enää todennäköisenä. Kittilässä Ounasjoen tulvatilanne on edelleen kriittinen ja kunnassa harkitaan evakuointitarvetta.

Tornionjoen vedenpinta nousee noin 15 cm vuorokaudessa.  Veden nousu on hidastunut eiliseen verrattuna ja tämän hetkisen ennusteen mukaan tulvahuippu jäänee tulvapenkereen alapuolelle. Lähipäiville ei ole ennustettu suuria sateita Tornion vesistöalueelle, mutta torstaille ja perjantaille sateita on luvassa. Mikäli vedenkorkeus uhkaa nousta Näränperän tulvapenkereen tasolle, Näräntien kulku katkaistaan ja tiepenkkaa korotetaan.

Lapin ja Haaparannan pelastuslaitokset, Tornion ja Haaparannan kaupungit sekä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat varautuneet monin eri tavoin tulviin Tornio-Haaparanta -alueella. Riskialueen asukkaille on lähetetty tekstiviestit sekä Suomen että Ruotsin puolella. Riskialueen asukkaiden tulee seurata tiedotteita ja välttää tarpeetonta liikkumista riskialueella.

Kittilässä Ounasjoen nousu on pysähtynyt, mutta tulvatilanne on edelleen kriittinen. Vedenpinnan arvioidaan kääntyvän laskuun lähipäivinä, mutta torstaille ja perjantaille ennustetut runsaat sateet saattavat kääntää pinnan uuteen nousuun. Kittilän kunta arvioi evakuointitarvetta 16.5. yhdessä Tulvakeskuksen ja pelastuslaitoksen kanssa. Rovaniemen alueella vedenpinnan oletetaan nousevan vielä noin 20 cm. 

Kemijoen virtaamien nousu vaikuttaa rauhoittuneen. Kemijärvelle on haettu lupa ylittää vedenkorkeuden yläraja, jotta Kemijärven juoksutusta voidaan tarvittaessa pienentää Rovaniemen suojelemiseksi.

Ivalossa virtaamat ovat kääntyneen laskuun. Jos loppuviikon sateet toteutuvat ennusteen mukaisesti, Ivalojoen vedenpinta laskee kohti kesävedenkorkeuksia.

Lapin pelastuslaitos muistuttaa tulvan riskeistä liikuttaessa tulva-alueilla.

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat