Kuva: Ilkka Vaara

Puukauppamäärät kasvussa kysynnän vetämänä Pohjois-Pohjanmaalla

05.05.2021 09:05 - Joonas Hepola

Metsänomistajien puunmyyntiaikeet ja puunhintaodotukset ovat kasvaneet MTK:n kevään Metsätutka -kyselyn mukaan

Alkuvuoden puukauppa on ollut selvästi edellisvuotta vilkkaampaa kaikissa Pohjois-Suomen maakunnissa. Yksityismetsistä ostettiin tammi-huhtikuussa puuta lähes 1,5 miljoonaa kuutiota, lähes kolmannes edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

Puun hinnat niin ikään ovat olleet nousussa. Metsäteollisuuden puustamaksukyky on parantunut lopputuoteiden hintojen nousun myötä. Suuret metsäteollisuusyritykset tekivät alkuvuodesta roiman tulosparannuksen lopputuotteiden hintojen nousun ja kasvaneen kysynnän siivittämänä.

Tarjonta kasvaa hinnan noustessa

Metsänomistajien puunmyyntiaikeet ja puunhintaodotukset ovat kasvaneet MTK:n kevään Metsätutka -kyselyn mukaan. Vastausten perusteella reilulla neljänneksellä metsänomistajista on puunmyyntiaikeita vielä tämän vuoden aikana. Puolet metsänomistajista arvioi tukkipuun hinnan nousevan ja kolmasosa hinnan säilyvän ennallaan.

Kuitupuun osalta hintaodotukset ovat maltillisemmat, nousua ennusti reilu kolmannes vastanneista. Myös energiapuun hintaodotukset ovat myös kasvaneet huomattavasti, sillä lähes puolet odottaa hinnan nousevan kuluvan vuoden aikana. Hinnan nousua odottaa huomattavasti suurempi osa metsänomistajista kuin vuosi sitten.

Kilpailut

Uusimmat