Ilmavoimien pääsotaharjoitus alkaa

01.10.2019 12:09 - Jussi Häkkilä

Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 19 alkaa tänään ja jatkuu ensi viikon torstaihin saakka.

Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 19 alkaa tänään ja jatkuu ensi viikon torstaihin saakka.  Harjoitukseen osallistuu yli 50 ilma-alusta ja noin 4 500 henkilöä. Myös Ruotsin ilmavoimat on mukana harjoituksessa. Kaikki ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana, lisäksi maavoimista harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatista ja Utin jääkärirykmentistä.

Harjoituksen lentotoiminta toteutetaan pääosin Tampereen, Kuopion, Rovaniemen ja Jyväskylän lentoasemien yhteydessä sijaitsevista ilmavoimien tukikohdista. Harjoituksessa perustetaan myös tilapäiset tukikohdat Hallin, Joensuun, Kajaanin, Oulun, Porin ja Vaasan lentoasemille. Harjoitukseen osallistuvat ruotsalaiset lentokoneet tukeutuvat pääasiassa Kuopioon sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa. Lentotoiminta suuntautuu Rovaniemelle, Kuusamoon, Kajaaniin, Kuopioon, Jyväskylään, Tampereelle, Vaasaan ja Ruotsin Luulajaan rajautuvalle alueelle.

Lisäksi tukikohtien lähialueilla liikkuu jalkaisin ja ajoneuvoilla joukkoja, joiden koulutukseen sisältyy taisteluharjoituksia. Harjoitukseen osallistuvat ilmatorjuntayksiköt toimivat Lohtajan harjoitusalueella sekä Kuopion tukikohdassa. Harjoitukseen liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka voivat kuulua maassa yliäänipamauksina.  Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää ilmavoimien valmiutta sekä kouluttaa puolustusvoimien kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä toimimaan ilmapuolustuksen poikkeusolojen tehtävissä. Ruotsin ilmavoimat osallistuu harjoitukseen sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan osapuolen, että harjoitusvastustajaa kuvaavan osapuolen joukoissa.

Harjoituksen johtaa ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

Lue myös: Fanni 2019 -harjoitukset naisille Oulussa lokakuussa - "Varautumisesta tässä on kyse"

Kilpailut

Uusimmat