Kuva: Panthermedia

Kaustislainen viulunsoitto ehdolle Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

01.06.2018 12:58 - Jussi Häkkilä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kaustislaisen viulunsoiton toiseksi kahdesta suomalaisesta perinneilmiöstä, joita lähdetään valmistelemaan ehdolle YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kaustislaisen viulunsoiton toiseksi kahdesta suomalaisesta perinneilmiöstä, joita lähdetään valmistelemaan ehdolle YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Toinen
ministeriön valitsema perinneilmiö on suomalainen saunakulttuuri.

Maailmanperintöluetteloihin nousemisen valmisteluprosessi on useamman vuoden mittainen, ja Kaustisen osalta tähdätään käsittelyyn vuoden 2021 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokouksessa.

Kansanmusiikki-instituutti on myös ehdolla ensimmäiseksi suomalaiseksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijajärjestöksi. Valinta vahvistettaneen kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Aineeton kulttuuriperintö on määritelmän mukaan elävää perintöä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja yltää kaikkialle ihmisen toiminnan muotoihin. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, juhlia ja tapoja, käsityötaitoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja ja taitoja. Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelo sisältää musiikin alueelta mm. argentiinalaisen tangon, meksikolaisen Mariachi-musiikin ja setukaisten lauluperinteen.

Lue myös: Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin ohjelmisto julki

Kilpailut

Uusimmat